Recent, Ottawa a decis să mențină restricțiile de călătorie în vigoare până cel puțin pe 21 mai. Închiderea frontierelor, inclusiv cea dintre Canada și Statele Unite pentru călătoriile neesențiale, a fost astfel prelungită până la această dată. Reamintim măsurile care se aplică celor ce sosesc în Canada pe cale aeriană.

Măsurile în vigoare la sosirea în Canada prevăd prezentarea dovezii de rezervare a unei camere la hotel prin aplicația ArriveCan. Este vorba de hoteluri acreditate de guvernul federal pentru a-i primi pe cei care sosesc în Canada, cetățeni, rezidenți permanenți sau vizitatori. Orice persoană care intră în Canada pe calea aerului trebuie plătească o ședere de trei zile la unul din aceste hoteluri și să fie în posesia unui document care să ateste un rezultat negativ la testul molecular PCR de depistare a COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcarea spre Canada.

Reamintim așadar măsurile care se aplică din 21 februarie 2021 celor ce sosesc în Canada pe cale aeriană: 
● Rezervarea prealabilă a unui sejur de trei zile într-un hotel autorizat de guvern;
● Plata cheltuielilor aferente serviciilor primite, care pentru o familie poate atinge 2,000$;
● Test de depistare pentru COVID-19 cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcarea în avion;
● Test de depistare pentru COVID-19 efectuat la aeroport, la sosire;
● Șederea la hotelul unde a fost rezervată camera în așteptarea rezultatului la test. Acesta poate veni în 24-48-72 de ore. Dacă este negativ, persoana respectivă poate merge acasă sau la locul de carantină ales pentru a-și continua cele 14 zile obligatorii de izolare.

Rezervările la hotel se pot face prin telefon la 1-800-294-8253 (gratuit în America de Nord) sau 1-613-830-2992 (cu taxă inversă din alte colțuri ale lumii).

Lista hotelurilor autorizate de guvern în Quebec sau în alte provincii poate fi consultată la www.canada.ca – Séjour obligatoire à l’hôtel en raison de la COVID-19: Planifier et réserver.

Rezervarea sejurului de trei zile la hotel trebuie făcută inclusiv de cei care au fost vaccinați împotriva COVID-19, care au avut un rezultat negativ la testul de depistare moleculară efectuat înaintea îmbarcării, care călătoresc din motive umanitare sau au deja un loc desemnat pentru a petrece cele 14 zile de carantină.

Sunt însă scutiți cei care au avut COVID-19 și prezintă dovada unui test molecular pozitiv efectuat cu 14-90 de zile înainte de călătorie, minorii neînsoțiți, precum și persoanele care sunt deja scutite de efectuarea carantinei. Mai multe detalii la www.canada.ca – Qui doit faire un séjour à l’hôtel.

Ce se întâmplă în caz de nerespectare a acestor măsuri? Nerespectarea lor este o infracțiune în temeiul Legii privind carantina și duce la amenzi și/sau închisoare, așa cum se arată pe site-ul guvernului federal cu privire la reglementările de carantină. Amenzile pot ajunge până la 750,000 de dolari. În plus, așa cum se menționează pe aceeași pagină, Legea privind contravențiile conferă poliției (GRC, poliția provincială și cea locală) autoritatea de a aplica Legea privind carantina și deci și cea de a da amenzi care în acest caz pot ajunge până la 3,000$. Pentru binele colectiv, refuzul de a se supune acestor măsuri de carantină este iresponsabil.

Există însă situații speciale de exceptare sau de limitare a carantinei. Detalii găsiți la: www.voyage.gc.ca – Quarantaine ou isolement obligatoire.

Călătorii trebuie să se informeze înainte de a se îmbarca spre Canada și să urmărească instrucțiunile oficiale, căci ele sunt adesea actualizate. Pe pagina menționată mai sus se găsesc liste cu instrucțiuni pentru cei care ajung în Canada pe cale aeriană sau terestră.

Agenții de frontieră studiază fiecare caz în parte și din acest motiv este bine ca fiecare călător să fie pregătit să explice și să documenteze motivul și condiţiile de voiaj pentru ca, eventual, să poată beneficia de o excepție de la exigențele generale.

În linii mari, o persoană ar putea fi scutită de carantina obligatorie dacă:
● Furnizează servicii esențiale;
● Asigură transportul de bunuri sau de persoane care furnizează servicii esențiale;
● Trebuie să primească asistență medicală în primele 36 de ore după intrarea în Canada (îngrijiri care nu sunt legate de COVID-19);
● Traversează regulat frontiera pentru a munci;
● Trăiește într-o comunitate transfrontalieră.

Chiar și în aceste situații, intervin anumite detalii. De exemplu, masca trebuie purtată în permanență în locurile publice, trebuie ținută la zi o listă cu persoanele întâlnite în perioada primelor 14 zile petrecute în Canada și, bineînțeles, trebuie urmărite eventuale simptome de Covid-19.

În plus, chiar dacă unii din cei care intră în Canada pot beneficia de anumite excepții, ei pot fi obligați să respecte restricțiile provinciale și teritoriale. Informații specifice diferitelor provincii găsiți la: www.voyage.gc.ca – Restrictions provinciales et territoriale.

Autorităţile au căutat să reducă timpul de procesare a informaţiilor și să limiteze contactul fizic între călători și agenții serviciilor de frontieră canadiene sau cu agenții birourilor de sănătate publică. Cei ce plănuiesc o călătorie spre Canada trebuie să investească un pic de timp pentru a căuta informaţiile importante în organizarea voiajului, căci vor scuti timp, bani și energie. Informaţii, definiţii și explicaţii detaliate și la zi sunt disponibile la: www.voyage.gc.ca/voyage-covid.

Pentru cei cărora le este greu să navigheze prin labirintul acestor instrucțiuni mereu schimbătoare, recomandăm consultarea un specialist în imigrație.

CITIȚI ȘI:

Absența mai îndelungată din Canada, statutul de rezident permanent și asigurările medicale
Imigrație și impactul COVID-19: Ce se întâmplă cu programele ce duc către rezidența permanentă?