Nu trebuie să ne așteptăm la un baby-boom COVID-19, afirmă un studiu publicat în Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Florența au intervievat 944 de femei (63,7%) și 538 de bărbați (36,3%) din Italia, aflați în relații heterosexuale stabile de cel puțin 12 luni și cu vârste cuprinse între 18 și 46 de ani, cu scopul de a determina impactul pe care schimbările la nivel de stil de viață determinate de pandemia de COVID-19 l-au avut asupra cuplurilor de vârstă reproductivă și dorinței lor de a deveni părinți. Cele 1,482 de interviuri s-au derulat online, în cea de-a treia săptămână a carantinei din Italia (10 martie 2020).

Ceea ce au constatat autorii studiului este o scădere semnificativă a sentimentului de „bunăstare generală”, ceea ce a determinat ca 1,214 dintre respondenți (81.9%) să nu-și dorească să conceapă în timpul pandemiei.

Cu toate că 268 dintre participanții la studiu (18%) preconizaseră înainte de apariția COVID-19 să aibă un copil, mai mult de o treime au abandonat ideea. Principalele motive citate au fost îngrijorările cu privire la posibile dificultăți economice viitoare (58%) și eventualele consecințe asupra sarcinii ale noului coronavirus (58%).

Printre cei 81% care nu aveau de gând să facă un copil, un pic mai mult de unul din zece au afirmat că pandemia i-a motivat să devină părinți, datorită dorinței de schimbare și de a aduce ceva pozitiv în vieților lor. Potrivit studiului însă, doar 4,3% dintre aceștia ar fi trecut cu adevărat de la vorbe la fapte.

Studiul sugerează așadar că starea de sănătate mintală din timpul perioadei de izolare a avut un impact negativ asupra dorinței de a avea un copil.

CITIȚI ȘI:

Restricțiile de voiaj și propagarea COVID-19
Clarificări din partea OMS privind transmiterea asimptomatică a coronavirusului