Știați că din cei aproximativ 750,000 de canadieni peste 65 de ani care trăiesc cu Alzheimer sau o altă formă de demență, 65% sunt femei? Aceasta înseamnă că boala Alzheimer este aproape de două ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Care ar fi explicația?

Situația nu se întâlnește doar în Canada. În Statele Unite de exemplu, din cele 6,2 milioane de persoane atinse de Alzheimer care au peste 65 de ani, aproape două treimi sunt femei. De ce? Câteva posibile explicații în rândurile de mai jos, inspirate de articolul Why are women more likely to develop Alzheimer’s disease? publicat de Harvard Health.

Femeile trăiesc mai mult

Unul din principale motive este faptul că femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații. Speranța de viață pentru o fată născută în Canada în 2019 este de 84.2 ani, în timp ce pentru un băiat este de 80 de ani. În SUA diferența este de cinci ani, 81 vs. 76. Or, cel mai important factor de risc pentru Alzheimer este vârsta.

Dar acesta nu este întregul răspuns.

La vârstă egală, femeile au un risc mai mare să fie diagnosticate cu Alzheimer decât bărbații

Riscul de a suferi de Alzheimer la bătrânețe este mai mare la femei. Un studiu suedez care a urmărit 16,926 de persoane a constatat că, începând cu vârsta de 80 de ani, femeile au mai multe șanse să fie diagnosticate cu boala Alzheimer decât bărbații de aceeași vârstă. În mod similar, un studiu realizat în Taiwan a constatat că riscul de a dezvolta boala Alzheimer pe parcursul a șapte ani este mai mare la femei comparativ cu bărbații. Iar o metaanaliză care a examinat incidența bolii Alzheimer în Europa a relevat că aproximativ 13 femei din 1,000 au dezvoltat Alzheimer în fiecare an, comparativ cu doar șapte bărbați.

Așadar, faptul că femeile trăiesc mai mult nu poate fi răspunsul complet la întrebarea de ce acestea sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de Alzheimer, deoarece chiar și în rândul persoanelor de aceeași vârstă, femeile au mai un risc mai mare să fie diagnosticate cu această boală decât bărbații.

Incidența demenței non-Alzheimer nu este mai mare în rândul femeilor

Un element important în formularea răspunsului rezidă în faptul că riscul de a suferi de demență de alt tip decât cea Alzheimer nu este mai mare la femei. Studiul din Suedia amintit anterior a constatat că femeile și bărbații au șanse egale de a dezvolta o demență non-Alzheimer pe măsură ce îmbătrânesc. Faptul că ratele bolii Alzheimer diferă în funcție de sex, în timp ce ratele demențelor non-Alzheimer nu, sugerează că trebuie să existe o interacțiune specifică între Alzheimer și sex.

Depunerile de amiloid pentru a lupta împotriva infecțiilor

Un alt indiciu a fost relevat de un studiu întreprins de cercetătorii de la Harvard (Alzheimer’s Disease-Associated β-Amyloid Is Rapidly Seeded by Herpesviridae to Protect against Brain Infection, publicat în 2018), care a sugerat că substanța amiloidă, o componentă a patologiei bolii Alzheimer, poate fi depusă pentru a lupta împotriva infecțiilor din creier. Dacă această sugestie este corectă, ne-am putea gândi la Alzheimer ca la un produs secundar al sistemului imunitar al creierului.

Bolile autoimune sunt mai frecvente la femei

Ultima piesă a acestui puzzle este că femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte o boală autoimună decât bărbații. Motivul acestei diferențe nu este în întregime înțeles, dar ceea ce se știe este că sistemul imunitar este în general mai puternic la femei decât la bărbați, iar multe boli autoimune sunt mai frecvente în timpul sarcinii. Este posibil ca sistemul imunitar mai puternic al femeilor să se fi dezvoltat pentru a proteja fătul de infecții. Deci, ca parte a sistemului lor imunitar mai puternic, femeile pot ajunge să aibă mai multe plăci amiloide decât bărbații.

Punând totul cap la cap

Combinând toate aceste informații, o posibilă explicație privind riscul mai crescut al femeilor de a se îmbolnăvi de Alzheimer, pe lângă faptul că ele trăiesc mai mult, ar fi următoarea:

● Plăcile de amiloid care provoacă boala Alzheimer ar putea face parte din sistemul imunitar al creierului pentru a lupta împotriva infecțiilor.

● Femeile au un sistem imunitar mai puternic decât bărbații.

● Ca parte a sistemului lor imunitar mai puternic, femeile ar putea avea mai multe plăci de amiloid decât bărbații.

● Deoarece femeile ar putea avea mai multe plăci de amiloid decât bărbații, această teorie ar putea explica de ce femeile ajung să aibă un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer.

Cuvintele cheie sunt însă „ar putea”. Deși ideile prezentate aici sunt logice, coerente și formează baza unei bune teorii, ele nu au fost dovedite științific ca fiind corecte. Este deci nevoie de mai multe cercetări.

Important de știut

Femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta Alzheimer de-a lungul vieții deoarece trăiesc mai mult decât bărbații și, posibil, pentru că au un sistem imunitar mai puternic în comparație cu aceștia.

Dar asta nu înseamnă că dacă sunteți femeie nu puteți face nimic în această privință. Din contră! Iată câteva obiceiuri care reduc riscul de Alzheimer:

Faceți exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, jogging, ciclism, înot sau cursuri de aerobic cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

● Urmați un regim alimentar de tip mediteraneean, bazat pe legume, fructe, nuci, leguminoase, ulei de măsline, avocado, pește, pui. Orice alt aliment consumați-l cu moderație.

Dormiți 6-8 ore pe noapte. Somnul inadecvat, mai ales la vârstă mijlocie, crește riscul de demență mai târziu, un posibil motiv fiind înmulțirea  plăcilor de amiloid.

● Participați la activități sociale și învățați mereu lucruri noi, mai ales pe măsură ce înaintați în vârstă.

CITIȚI ȘI:

Prevenirea demenței: Adoptați obiceiuri sănătoase zi de zi
Diabetul și demența – există o conexiune?
Exercițiile mentale și demența