Un studiu internațional la care au participat și cercetători canadieni de la Centrul universitar de sănătate McGill (CUSM) a ajuns la concluzia că patru medicamente considerate ca potențiale tratamente împotriva COVID-19 nu sunt eficiente. Printre acestea se află și antiviralul remdesivir.

COVID-19 este o boală dificilă, după cum afirmă unul din autorii studiului, Todd Campbell Lee, de la Institutul de cercetare al Centrului universitar de sănătate McGill, potrivit La Presse. „O mulțime de persoane care prezintă simptome se vindecă fără tratament, însă un grup semnificativ de pacienți mor în ciuda tuturor tratamentelor pe care le putem oferi”, a mai spus acesta.

Studiul în chestiune, intitulat Solidarity și condus sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a fost publicat recent pe site-ul științific MedrXiv. El a inclus 11,000 de pacienți din 30 de țări, dintre care 400 din Canada, și a analizat medicamentele remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon. Hidroxiclorochina și interferonul nu au fost testate în Canada.

Despre lopinavir, un antiviral pentru combaterea HIV, dar mai ales despre hidroxiclorochină, existau deja studii care le-au arătat ineficacitatea. Solidarity, efectuat la o scară mult mai mare, a confirmat aceste rezultate anterioare.

Cititorii Accent Montreal își amintesc poate că celelalte două medicamente, remdesivirul și interferonul, au fost incluse într-un articol despre cele mai promițătoare tratamente împotriva COVID-19, intitulat Cele mai promițătoare tratamente anti-COVID-19 de până acum.

La începutul lunii octombrie, în New England Journal of Medicine a apărut un studiu realizat pe 1,000 de americani care arăta că remdesivirul reduce timpul de spitalizare cu o treime și mortalitatea cu un sfert.

Eșantionul pentru remdesivir din studiul Solidarity a fost de aproape cinci ori mai mare decât cel din studiul american. „Singurul punct despre care se poate discuta este acela că studiul desfășurat în SUA a fost dublu orb”, potrivit lui Todd Campbell Lee. „Este așadar posibil ca medicii implicați în Solidarity să fi ținut pacienții pe remdesivir mai mult, deci în spital. Dar, în realitate, este posibil ca aceasta să reflecte bine situația”, a continuat el.

Există totuși posibilitatea ca remdesivirul – sau oricare din cele patru medicamente testate în cadrul studiului internațional – să fie eficace în cazurile cele mai grave de COVID-19? La pacienții care au necesitat ventilație mecanică, mortalitatea pare să fi crescut în urma tratamentului cu acest antiviral. Se poate însă ca un alt tip de pacienți să poată beneficia de el, este de părere cercetătorul canadian.

Este interesant de știut că la ora actuală numărul studiilor clinice multicentrice aflate în desfășurare în întreaga lume pentru tratamente anti-COVID-19 este de peste 50. În ceea ce privește studiul Solidarity, acesta continuă cu alte medicamente.