Un artist cu un parcurs mai puțin obișnuit; un talent și o pasiune pentru arta plastică ce și-au făcut drum în ciuda obstacolelor; un nume, legat în bronz, de comunitatea noastră din Montreal: Petru Birău. El este autorul statuii lui Mihai Eminescu ce în data de 22 septembrie 2019 a fost instalată în fața Casei Române de lângă Catedrala Buna Vestire (8060 Ave Christophe-Colomb), grație unei donații din partea familiei Leonard. I. Voicu. Vă prezentăm un interviu cu pictorul și sculptorul Petru Birău, în care vom încerca să aflăm etapele acestui proiect și biografia sa ca artist.

Eva Halus: D-le Petru Birău, ați venit la Montreal în octombrie 2018 cu ocazia unei expoziții personale intitulată „Oameni și locuri din România”, organizată tot la Casa Română. În lucrările dvs. – portrete de țărani, portrete ale unor oameni de cultură, peisaje – se observă cu ușurință atenția pentru detaliu. Sagacitatea dar și naturalețea cu care creați o  descriere a locurilor pe care le cunoașteți și îndrăgiți din România și a oamenilor ei,  v-au pus de curând în fața unui nou proiect, foarte ambițios: realizarea unui bust al poetului nostru național, Mihai Eminescu. Cum s-a născut această idee?
Petru Birău: Ideea a fost a domnului Leonard Ionuț Voicu, care anul trecut, când, așa cum spuneați am avut expoziția personală aici la Montreal, tot la invitația dumnealui, mi-a propus să fac un bust al lui Eminescu și am acceptat provocarea. Este o lucrare dificilă, la care am muncit câteva luni de zile, trecând prin diferite etape și materiale, pe tot acest parcurs fiind încurajat de domnul Voicu. Rezultatul se poate vedea pe strada Christophe-Colomb, în fața Casei Române și a Catedralei Ortodoxe „Buna Vestire” din Montreal.

EH: Povestea dvs. ca artist este foarte inspirantă. Sunteți un exemplu viu a ceea ce înseamnă să-ți urmezi visul, pasiunea. Vorbiți-ne despre transformarea dvs. din miner în artist cu expoziții în România și peste hotare. 
PB: Am avut un traseu al vieții destul de sinuos, cu multe ezitări, treceri și întârzieri, dar pasiunea pentru artă a fost permanentă. Datorită împrejurărilor familiale nu am putut să plec de acasă ca să mă specializez în domeniu imediat după terminarea liceului și am lucrat 21 de ani la mina Lonea. În tot acest timp însă am pictat, am avut expoziții în țară, la Cluj, Petroșani, Hunedoara etc. Când aveam 40 de ani s-a deschis o secție de Pedagogia Artelor Plastice și decorative la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și atunci, fiind mai aproape de Petrila, am renunțat la mină și am început studiile universitare. A urmat apoi un master și un doctorat în artă la Universitatea de Vest din Timișoara, timp în care am trecut în învățământ.

EH: Teza dvs. de doctorat are titlul „Arhetip și expresie artistică în costumul popular românesc – surse în creația proprie”. Cum vă ajută arta populară românească să interpretați realitatea secolului XXI? Și ce altceva vă mai inspiră creația?
PB: Sunt născut și trăiesc în satul Cimpa, de lângă Petrila, unde localnicii, în urmă cu vreo sută de ani, au primit denumirea de momârlani, derivație a termenului „maradvany”, din maghiară, care ar avea sensul de rămășițe, băștinași, considerați a viețui aici din vremea dacilor. Am avut ocazia să cunosc oameni deosebiți, oieri de munte – pe care Brâncuși îi distingea net de cei de la șes – tradiții și obiceiuri ancestrale, un port popular românesc autentic, care mi-au influențat creația artistică, conducându-mă, chiar involuntar, către o viziune aparte. Mă inspiră mult și peisajul din satul natal și împrejurimi, care știu că este neschimbat „de când o făcut Dumnezeu lumea”, cum spune un consătean.

Trei lucrări ale artistului Petru Birău expuse la Montreal în cadrul Festivalului Candela 2019 (10 noiembrie, Casa Română). FOTO: Lilian Savin.

EH: Revenind la bustul lui Eminescu și intrând pe tărâmul sculpturii, ce loc ocupă sculptura în arta dvs., când ați început să sculptați și ce alte opere ați mai realizat?
PB: Când eram copil de vreo 7-8 ani mergeam cu oile, ori cu vacile pe deal și atunci, din plictiseală, am început să caut prin copaci diferite crengi, pe care le ciopleam cu un briceag, imaginând diferite înfățișări antropomorfe sau zoomorfe. Tot de pe atunci am început să modelez forme în lut, pe care iarna le uscam în lerul sobei. Din păcate, nu mai am niciuna dintre aceste încercări. Mai târziu, primul modelaj serios a fost un cap de copil, din lut, după care au urmat bustul lui Brâncuși realizat în gips, câteva sculpturi în lemn, dintre care aș remarca portretul lui Ion D. Sârbu de dimensiuni mari și acum bustul lui Eminescu. Deci pot spune că sculptura devine o preocupare pregnantă în activitatea mea și sper să mai pot realiza lucrări importante.

Bustul poetului Mihai Eminescu realizat de artistul Petru Birău. FOTO: Facebook/Petru Birău.

EH: Vorbiți-ne despre realizarea acestei statui la nivel conceptual și tehnic. Care a fost sursa dvs. de inspirație – alte reprezentări sculpturale ale poetului, poezia eminesciană însăși? În ce constă originalitatea execuției?
PB: Sursa principală de inspirație pentru bustul lui Eminescu a fost fotografia sa cea mai cunoscută, făcută la Praga în 1869, pe când avea 19 ani, în atelierul fotografului Jean Tomas. Aceea cred că este imaginea reprezentativă a lui Eminescu, mai ales în ipostaza consacrată de ,,poet al iubirii”. M-am documentat mult și pot spune că am studiat cam două luni imagini ale altor monumente ale lui Eminescu, din țară și străinătate, dar nu m-au inspirat. Am făcut zeci de schițe și desene cu portretul său și abia apoi am trecut la modelarea în gips. Periodic îi trimiteam d-lui Leonard Voicu fotografii cu diferite etape de lucru și mereu am primit răspunsuri de încurajare. La final a fost turnat în bronz și l-am trimis la Montreal unde dl. Voicu comandase impresionantul soclu din granit pe care a fost montat – donația sa și a familiei pentru comunitatea românească din Montreal, prin intermediul Catedralei Ortodoxe Române „Buna Vestire” de aici.

Pe 22 septembrie 2019, statuia lui Eminescu a fost inaugurată la Montreal. Ea este amplasată în fața Casei Române, 8060 Avenue Christophe-Colomb. FOTO: Lilian Savin.

EH: Prin această statuie, numele dvs. este legat acum de istoria comunității românești montrealeze. Ce doriți să transmiteți cititorilor Accent Montreal și comunității noastre?
PB: Mă bucur foarte mult că am fost ales să realizez această lucrare, cea mai importantă până acum pentru mine, și mulțumesc pe această cale d-lui Leonard Ionuț Voicu, Președintele Asociației Canadiene a Scriitorilor Români, inițiatorul și finanțatorul proiectului. Mulțumesc confraților români de aici, care apreciază monumentul și m-au primit cu atâta căldură, părintelui preot paroh Liviu Alexandrescu și tuturor prietenilor care au fost prezenți la momentul dezvelirii statuii. Mulțumesc de asemenea publicației Accent Montreal și vă doresc mult succes în continuare!

Petru Birău, repere biografice

FOTO: Facebook/Petru Birău.

Născut în 1966 în localitatea Cimpa, jud. Hunedoara, Petru Birău a fost, timp de 21 de ani, miner la mina Lonea. Pasiunea sa pentru artă a existat însă dintotdeauna și, atunci când a fost disponibilizat din minerit, s-a consacrat acestei pasiuni, investind banii primiți pentru a studia la Facultatea de Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative din Târgu Jiu. Și-a luat licența în Arte vizuale la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și și-a continuat studiile până la nivel doctoral (Universitatea de Vest din Timișoara) cu o teză intitulată „Arhetip și expresie artistică în costumul popular românesc – surse în creația proprie”. A devenit profesor de desen la şcolile din Valea Jiului și a participat la numeroase expoziții personale și de grup atât în România (Cluj, Timișoara, București, Alba-Iulia, Târgu-Jiu etc.), cât și în străinătate, în Franța (2007, 2011 și 2012), Germania (2013), Bulgaria (2013 și 2015) și Canada (Montreal, 2018).

În paralel, Petru Birău are și o activitate publicistică intensă, fiind colaborator la numeroase reviste culturale. A publicat în volume și reviste de specialitate despre opera lui Brâncuși (concept și instalație), despre simbolurile antropomorfe în monumentele funerare din Cimitirul vesel de  la Săpânța, despre matricea spirituală în costumul tradiţional românesc, despre expresia vizuală în transmodernism sau dimensiunea magică a artei, pentru a aminti doar câteva din tematicile abordate în lucrările sale publicate.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Târgu-Jiu, și un neobosit promotor al tradițiilor populare românești.

CITIȚI ȘI:

O nouă statuie a poetului Mihai Eminescu a fost dezvelită la Montreal – Galerie foto
Doi artiști români expun pentru prima dată în Canada, la Montreal

2 COMENTARII

  1. A fost un eveniment special la Montreal in 2019 multumim artistului Petre Birau si celui care a facut ca acest proiect sa fie realizat, Leonard Voicu – presedintele Cenacluiui Eminescu la Montreal. Suportul financiar facut numai de familia Voicu ne-a oferit acest prilej de mare sarbatoare . Multumiri artistullui si finantatorului ,statuia lui Eminescu va dainui la Montreal de aici inainte .

    PS : sper ca acest al doilea mesaj al meu sa ramana sa nu fie sters.

  2. Amplasată pe terenul frumoasei Biserici Buna Vestire, bustul poetului nostru national ne întâmpină de fiecare dată cu ținuta sa măreață. Felicitari artistului Petre Birău pentru frumoasa operă, dar și sponsorului, Leonard Voicu, pentru această remarcabilă realizare. Ceremonia de descoperire a bustului a fost evenimentul marcant, al anului 2019, în viața comunitații noastre din Montreal.

Comments are closed.