O trusă cu remedii naturiste pentru cele mai frecvente probleme digestive care pot apărea ca urmare a meselor copioase din perioada sărbătorilor.

Bucătăria românească este foarte interesantă și bogată, iar sărbătorile de iarnă aduc cu ele tradiții gastronomice diferite, în funcție de zonă și obiceiuri locale. O consecință frecventă a meselor festive încărcate cu tot felul de bunătăți o reprezintă excesele alimentare. Introducerea unei cantități foarte mari de alimente în stomac pune presiune pe sfincterul esofagian și pe mușchiul care ajută la menținerea alimentelor digerate în stomac, refluxul gastroesofagian fiind una din problemele cauzate de slăbirea acestui mușchi. Indigestia, care aduce cu ea dureri abdominale, alergii, balonări, senzația de arsuri după masă, intestin iritat, oboseală, constipație, diaree etc., este și ea un factor de risc în perioada sărbătorilor. Mai jos vă prezentăm o trusă cu remedii naturiste pentru cele mai frecvente probleme digestive care pot apărea ca urmare a meselor copioase din perioada sărbătorilor.

Infuzii și macerate

Putem consuma infuzii sau macerate cu proprietăți aperitive, digestive, hepatoprotectoare și diuretice care vor permite activarea funcțiilor digestive. 

Anghinarea. Datorită principiilor sale amare, ficatul va produce de patru ori mai multă bilă decât în mod normal în 12 ore. Bila are un rol important în digestia și absorbția grăsimilor și a vitaminelor liposolubile – A, D, E şi K. Recomandată sub formă de tinctură sau infuzie.

Feniculul. Semințele de fenicul, pe lângă aroma specială pe care o au, posedă și proprietăți care ajută la transformarea grăsimilor. Semințele de fenicul sunt utile în toate situațiile digestive neplăcute. Recomandate sub formă de infuzie.

Salvia. Are o acțiune antispasmodica și ajută în cazul balonărilor, al digestiei lente, gazelor sau indigestiei. Se consumă sub formă de infuzie și tinctură. Precauții: a se evita uleiul esențial în intern, deoarece are efect cumulativ neurotoxic, chiar și în doze foarte mici.

Menta. Infuzia din mentă ajută foarte mult în cazul spasmelor intestinale și protejează ficatul. Este recomandată sub formă de infuzie sau tinctură. Uleiul esențial poate fi util în masaj extern, la nivelul ficatului.

Rozmarinul. Este recomandat în general pentru toate afecțiunile ficatului, datorită principiilor sale active care protejează și inhibă formarea colesterolului rău. Recomandat sub formă de tinctură sau infuzie.

Coada șoricelului. Este un tonic amar care posedă proprietăți stimulante a sucului digestiv (pancreatic, biliar intestinal). Se consumă sub formă de infuzie și tinctura.

Pudra de ulm roșu este emolientă, laxativă și antidiareică. 

Alte recomandări

● Pentru calmarea problemelor digestive ocazionale, se pot folosi tabletele de cărbune, disponibile la magazinele cu produse naturiste. 
● Ghimbirul este un remediu tradițional pentru greață.
● Pătrunjelul proaspăt sau ¼ linguriță de pătrunjel uscat, luat cu un pahar de apă caldă, poate ajuta la calmarea indigestiei. 
● Gelul de aloe ameliorează digestia și favorizează cicatrizarea.
● Terapiile alternative precum osteopatia și presopunctura pot ameliora indigestia. 

CITIȚI ȘI:

Cum să „supraviețuim” exceselor de sărbători
Refluxul gastroesofagian și insuficiența acidului gastric
Sistemul digestiv, al doilea creier uman