Adesea poate fi dificil să distingem între o răceală și o infecție mai gravă, cum ar fi gripa sau COVID-19. Cum le diferențiem? În articolul de mai jos, câteva puncte de reper grație capsulelor informative de la Jean Coutu

Vechi de când lumea, virusurile reușesc însă să ne surprindă, să ne perturbe viața de zi cu zi și să ne amenințe sănătatea. Pandemia de COVID-19 ne-a făcut să devenim conștienți de vulnerabilitatea noastră în fața acestor microbi microscopici, imprevizibili și uneori devastatori. COVID-19, boală cauzată de un virus aparținând familiei Coronaviridae (coronavirus), a impus o provocare majoră la scară planetară. Coronavirusul este un exemplu de virus foarte contagios, ceea ce explică numărul mare de îmbolnăviri la nivel mondial.

Câteodată este însă dificil să determinăm cauza îmbolnăvirii, mai ales când e vorba de infecții virale.

Gripă sau COVID-19?

Gripa este, fără îndoială, infecția virală cel mai adesea confundată cu COVID-19, deoarece aceste două boli au mai multe simptome în comun. Tusea, febra, starea de oboseală sunt simptome clasice ale acestor două tipuri de infecție. Alte simptome posibile includ dureri musculare și în corp.

Pneumonia este un exemplu elocvent de complicație posibilă atât în caz gripă (influenza), cât și de COVID-19. Aceasta este o infecție mult mai serioasă ce poate necesita îngrijiri medicale și chiar spitalizare. În cazurile cele mai grave, pacientul poate ajunge la terapie intensivă. Măsurile preventive puse în aplicare în timpul pandemiei au urmărit în special reducerea riscului de complicații cauzate de COVID-19. Tot în scopul prevenirii complicațiilor, în fiecare toamnă are loc o campanie de vaccinare antigripală.

Deși oricine se poate confrunta cu complicații ale gripei sau COVIDULUI-19, unele persoane sunt mai vulnerabile în fața acestor boli. Este cazul, în special, al persoanelor în vârstă și al celor cu un sistem imunitar slăbit.

Răceală sau COVID-19?

În general, răceala obișnuită este o infecție mai puțin gravă în comparație cu gripa sau COVID-19. Cu toate acestea, simptomele sale clasice, cum ar fi nas înfundat, nas care curge, strănut și durere în gât, pot să semene cu cele de COVID-19. De aceea, de multe ori cele două sunt confundate.

În unele cazuri, simptomele răcelii pot fi foarte neplăcute și pot duce la complicații cum ar fi sinuzita sau infecții ale urechii. La persoanele care suferă de astm bronșic, o răceală poate duce la agravarea simptomelor.

În prezent, nu există un vaccin eficient pentru prevenirea răcelii comune. Există însă vaccinuri împotriva gripei și a COVID-19. Vaccinarea este o modalitate sigură și eficientă de a ne proteja împotriva acestor infecții.

Gastroenterită sau COVID-19?

S-ar putea crede că gastroenterita nu are nimic de-a face cu COVID-19, deoarece afectează în principal sistemul gastrointestinal, nu cel respirator. Cu toate acestea, aceste două infecții virale pot avea simptome similare.

Într-adevăr, deși mai puțin frecvente, unele persoane care au COVID-19 pot prezenta greață, vărsături, crampe abdominale sau diaree. Dacă aveți astfel de simptome, este bine să luați în considerare faptul că ar putea fi COVID-19. 

Fiți atent la semnele și simptomele deshidratării și luați măsuri pentru a o preveni, deoarece este cea mai frecventă complicație a gastroenteritei. Dacă nu este tratată în mod adecvat, deshidratarea poate fi periculoasă, în special pentru anumite persoane mai vulnerabile, cum ar fi bebelușii, copiii mici, persoanele în vârstă sau cele care trăiesc cu anumite boli cronice.

Testele rapide

Cum deosebim așadar COVID-19 de gripă, răceală comună sau chiar gastroenterită? Din păcate, nu ne putem autodiagnostica bazându-ne doar pe observarea simptomelor, deoarece există prea multe asemănări între manifestările acestor diferite tipuri de infecții virale.

Avem însă la dispoziție testele rapide pentru a depista COVID-19. Chiar dacă nu sunt la fel de fiabile ca testele PCR, ele reprezintă totuși un bun instrument. Disponibile în farmacii, ele sunt gratuite și ușor de făcut acasă. Dacă prezentați simptome, faceți un astfel de test rapid cât mai repede posibil, la apariția primelor simptome. Dacă iese negativ, dar simptomele persistă, repetați-l în 24 de ore. Dacă rezultatul este pozitiv, urmați recomandările autorităților de sănătate publică.

Prevenirea infecțiilor virale

Indiferent de tipul infecției, prevenția este folositoare tuturor, dar mai ales celor cu o sănătate fragilă. Iar câteva exemple de măsuri ce vă pot proteja și contribui la protejarea altora:

● Nu ieșiți din casă dacă vă simțiți bolnav sau prezentați simptome;

● Spălați-vă cât mai des pe mâini;

● Respectați recomandările autorităților de sănătate publică privind izolarea, carantina și portul măștii în spațiile publice;

● Respectați eticheta respiratorie (tușiți sau strănutați în mască sau în pliul cotului);

● Evitați contactul cu persoane infectate (sau posibil infectate).

Reamintim că de la jumătatea lunii noiembrie, în Quebec Santé publique recomandă din nou purtarea unei măști în spațiile publice aglomerate (cu excepția școlilor și grădinițelor).