Montrealul este recunoscut pentru numeroasele sale festivaluri din timpul verii, însă la fel de multe și de diverse au loc și toamna, iar multe din activitățile oferite sunt gratuite. Iată câteva dintre ele.
Festivalul Pop Montréal
Muzică independentă, expoziții, cinema, artizanat și party-uri – timp de cinci zile, între 28 septembrie și 2 octombrie, acest festival ce se desfășoară în Plateau-Mont-Royal, propune publicului multiple activități, inclusiv pentru copii, iar o parte dintre acestea sunt gratuite.
Concertele au loc în diverse săli de spectacole (Théâtre Fairmount, Théâtre Rialto) și baruri, cluburi sau restaurante (La Sala Rossa, Le Belmont, Casa del Popolo etc.), și vor aduce în fața publicului peste 400 de muzicieni din cele mai diverse stiluri: indie rock, folk, electro, hip hop, punk, R&B.
Muzica live este ceea ce caracterizează acest festival, însă programul include și conferințe și ateliere despre diverse aspecte ale creației, rețelele de socializare, rolul artiștilor, artă și tehnologie și multe, multe altele. Toate acestea au loc la Théâtre Rialto și sunt gratuite. Pentru copii, pe 2 octombrie, la L’Entrepôt77 (77 Rue Bernard E) se va ține un atelier, tot gratuit, de confecționare a unei marionete fluture.
De asemenea, o serie de filme sunt propuse cinefililor, majoritatea documentare, despre muzică și mai ales cei care o compun și o cântă: Cesária Évora, King Crimson, Sinéad O’Connor etc. Filmele rulează la Cinéma Moderne (5150 boul. St-Laurent), iar un bilet costă 10$.
Despre toate acestea și multe altele găsiți informații la: www.popmontreal.com.
Expoziția World Press Photo
De pe 31 august până pe 2 octombrie, cele mai bune fotografii de presă ce surprind evenimentele mai mari sau mai mici ale anului trecut vor fi prezentate în Vieux Montréal, la Marché Bonsecours (Salle de la Commune). Vom avea astfel ocazia, prin intermediul imaginilor, să contemplăm și poate să înțelegem mai bine lucrurile, faptele și evenimentele ce au marcat actualitatea anului 2021. Expoziția World Press Photo Montréal, aflată la a 15-a ediție, poate fi vizitată în fiecare zi din intervalul menționat, iar intrarea costă 15$ (+taxes). Mai multe detalii aflați la: www.expo-wppmtl.ca.
Festival du nouveau cinéma
De 50 de ani deja, acest festival aduce în fața publicului filme de autor, atât canadiene, cât și străine, de la cele mai noi, la capodoperele genului. Noul se regăsește la nivel de noi creatori, noi abordări și noi tehnologii.
Acesta este cel mai vechi festival de film din America de Nord și un eveniment major în Quebec. În fiecare an, FNC prezintă peste 200 de filme din 60 de țări pentru a scoate în evidență ceea ce cinematografia actuală are mai bun de oferit.
Anul acesta, Festival du nouveau cinéma se desfășoară în perioada 5 – 16 octombrie, în cadrilaterul format de străzile Sherbrooke, Saint-Denis, Sainte-Catherine și De Bleury, la Cinéma Imperial, Cinéma du Musée, Centre PHI, Cinéma du Parc și Cinémathèque québécoise.
Mai multe detalii despre selecția de filme și activitățile conexe festivalului, inclusiv unele gratuite, la: www.nouveaucinema.ca.
Festival de Films Francophones CINEMANIA
Tot în domeniul filmului semnalăm un alt festival interesant, ajuns anul acesta la cea de-a 28-a ediție: Cinemania, festivalul filmului francofon, singurul de o așa anvergură din Canada care este consacrat acestei nișe cinematografice. În fiecare an, peste 100 de filme prezentate la cele mai mari festivaluri de film din lume (Cannes, TIFF, Berlinale) sunt aduse la Cinemania, putând fi vizionate în versiune originală cu subtitrări în engleză. Festivalul se bucură de un public numeros, înregistrând aproape 30,000 de spectatori la fiecare ediție.
Anul acesta festivalul se va derula în perioada 2-13 noiembrie, și se va ține într-un format hibrid, în sală (Cinéma Impérial) și online. Prețul biletelor variază între 9 și 14 dolari. Programul va fi dat publicității pe 20 octombrie. Îl veți putea consulta la: www.festivalcinemania.com.
Jardins de lumière
Acest eveniment autumnal sub semnul luminii se desfășoară la Grădina Botanică, în spațiile dedicate Chinei, Japoniei și Primelor Națiuni. Mai mult decât un traseu iluminat, Jardins de lumière a devenit de-a lungul anilor un eveniment emblematic al toamnelor montrealeze, un moment magic și o deschidere autentică spre trei culturi fascinante.
Creată potrivit unei tradiții milenare, Grădina Chinezească este iluminată cu felinare strălucitoare de mătase, de diferite forme, povestind vizitatorilor legenda lui Pangu, uriașul care a creat lumea. Grădina Primelor Națiuni oferă o experiență multimedia centrată pe Arborele Sacru, un plop uriaș, simbol al Cercului Vieții. În ceea ce privește Grădina Japoneză, aceasta se luminează pentru o pauză contemplativă inspirată de toamnă.
Grădinile de lumini se pot vizita în fiecare zi, de pe 2 septembrie până pe 31 octombrie. Prețul unui bilet variază între 17 și 21 de dolari. Grădina Botanică se află la 4101 rue Sherbrooke Est. Info suplimentare: www.espacepourlavie.ca.
Pe lângă toate acestea, o plimbare în frumoasele parcuri montrealeze – Mont-Royal, La Fontaine și Jean-Drapeau – ne oferă posibilitatea de a asista la spectacolul pe care toamna ni-l oferă atunci când copacii capătă culorile acestui anotimp.