Prediabetul este termenul medical folosit pentru situația în care nivelul de zahăr din sânge este mai mare decât normal, dar nu suficient de mare pentru a îndeplini criteriul de diabet de tip 2. Aproape 6 milioane de canadieni suferă la ora actuală de această condiție metabolică, potrivit Diabetes Canada.

Prediabetul constituie o problemă majoră de sănătate publică, deoarece, netratat, face ca într-un interval de 8-10 ani, mai mult de jumătate din persoanele atinse să se îmbolnăvească de diabet de tip 2.

Diabetul de tip 2 este o boală în care organismul nu poate produce suficientă insulină sau nu folosește în mod corespunzător insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care ajută organismul să controleze nivelul zahărului din sânge.

Dacă organismul nu poate folosi insulina în mod adecvat, glucoza (zahărul) se acumulează în sânge în loc să fie folosită pentru energie. Acest exces de zahăr din sânge provoacă multiple probleme și poate duce la complicații grave de sănătate.

În SUA, American Diabetes Association diagnostichează prediabetul atunci când valorile A1C se află între 5,7% și 6,4%. Diabetes Canada și-a bazat definiția pe un grup cu risc mai mare și consideră un A1C de 6,0% până la 6,4% ca fiind criteriul de diagnostic pentru prediabet.

Testul de hemoglobină A1C (HbA1C) este o analiză de laborator a unei probe de sânge care arată nivelul mediu de zahăr sau de glucoză din sânge cu 2 – 3 luni înaintea prelevării mostrei.

Iată trei modalităţi sugerate de revista Prevention pentru a combate prediabetul şi a vă remedia sănătatea:

• Încercaţi să slăbiţi câteva kilograme. Studii ştiinţifice au arătat că atunci când persoanele foarte corpolente slăbesc doar 5% din greutate, şansele să se îmbolnăvească de diabet se reduc cu 70%. Pentru o persoană de 120 de kg, aceasta înseamnă doar 6 kg!

• Adăugaţi oţet în salate. Un studiu de la Arizona State University a arătat că acidul din oţet încetineşte digestia carbohidraților, ţinând astfel zahărul din sânge la un nivel scăzut. Doar două linguriţe adăugate înainte de a mânca ceva cu mulți carbohidraţi sunt suficiente.

• Mergeţi mai mult pe jos. Pur şi simplu, daţi-vă jos din maşină şi folosiţi-vă picioarele! Studii întreprinse peste tot în lume au demonstrat că riscul de diabet scade cu 80% dacă mergeţi doar o jumătate de oră pe jos în fiecare zi. Aceasta se explică prin faptul că activitatea fizică permite zahărului să fie mai uşor asimilat de celule, unde este folosit ca energie, decât să rămână în sânge cauzând probleme de sănătate.

CITIȚI ȘI:

Sindromul metabolic, rezistența la insulină și diabetul de tip 2