Mașinile electorale ale partidelor federale s-au pus în mișcare, căci este foarte probabil ca anul acesta Partidul liberal canadian să încerce să obțină ceea ce trei partide provinciale au reușit deja în timpul pandemiei: trecerea de la un guvern minoritar la unul majoritar. Ce spun sondajele și ce schimbări ar determina pandemia în desfășurarea efectivă a alegerilor?
Trei provincii canadiene – British Columbia, New Brunswick și Terre Neuve și Labrador – au ținut alegeri în timpul pandemiei. De fiecare dată, partidul aflat la putere a câștigat – NPD în BC, conservatorii în NB și liberalii în Terre Neuve și Labrador – transformând o guvernare minoritară într-una majoritară.
Este ceea ce speră și liberalii conduși de Justin Trudeau. Declanșarea de alegeri federale anul acesta este foarte probabilă, iar evoluția pandemiei în funcție de noile tulpini ale coronavirusului și a campaniei de vaccinare reprezintă factorul ce va determina când și cum acestea vor avea loc și, cel mai probabil, și câștigătorul.
Alegeri la toamnă?
Bugetul federal pe 2021 a fost depus în data de 19 aprilie și așa cum știm, guvernul liberal minoritar a supraviețuit. NPD a decis să sprijine acest buget, liderul său Jagmeet Singh declarând că ar fi „iresponsabil” să provoace acum alegeri, când ne confruntăm cu un al treilea val de Covid-19.
Desigur, speculațiile privind posibile alegeri în această primăvară au apărut imediat după ce guvernul a anunțat data depunerii bugetului, în ciuda declarațiilor contrare ale premierului. Justin Trudeau a afirmat nu o dată că nu va fi nevoit să declanșeze noi alegeri pentru a obține mandatul canadienilor în vederea implementării bugetului, căci guvernul său are deja acest mandat. Totuși, enorma mașină electorală liberală e în mișcare de câteva luni deja, însă evoluția pandemiei de coronavirus reprezintă factorul determinant în ecuația alegerilor. Creșterea numărului de cazuri cauzată de noile tulpini a plonjat diferite regiuni ale țării în cel de-al treilea val de Covid-19, fapt ce îndepărtează posibilitatea organizării unui scrutin în lunile următoare. Mai degrabă, el va avea loc în august sau septembrie.
Acest lucru convine celor trei principale partide de opoziție, care deși au început să se prepare pentru o confruntare electorală, au semnalat în mod clar că nu doresc alegeri imediate. La rândul lor, liberalii speră ca până la sfârșitul verii sau începutul toamnei vasta majoritate a canadienilor să fie vaccinată împotriva coronavirusului cu cel puțin una din cele două doze. Deși inegală la nivel geografic, campania de vaccinare s-a accelerat în luna martie, după două luni în care Canada a întâmpinat dificultăți de aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid, iar acest ritm susținut se continuă și în aprilie.
Optimismul care inevitabil se va instala pe măsură ce numărul canadienilor vaccinați va crește are toate șansele să le fie favorabil liberalilor, mai cu seamă că noul lider conservator, Erin O’Toole, nu se bucură de prea multă popularitate la ora actuală. Faptul că la Convenția sa națională din martie Partidul conservator a respins o moțiune care afirma că schimbările climatice sunt reale și că CPC trebuie să acționeze în consecință, nu a avut un ecou pozitiv în rândul electorilor canadieni. În plus, guvernul liberal se bucură în continuare de o rată de aprobare relativ bună, de 58%, potrivit firmei de sondare a opiniei publice Léger.
Ce spun sondajele?
O proiecție 338Canada făcută de analistul Philippe J. Fournier la începutul lunii aprilie arată că liberalii se apropie din ce în ce mai mult de o majoritate. Fournier a analizat datele culese de patru bine-cunoscute firme de sondare a opiniei publice – Léger, Abacus Data, Mainstreet Research și Nanos Research – pe care le-a introdus în modelul 338Canada (proiectul 338Canada este un model statistic de proiecții electorale bazat pe sondaje de opinie, istoria electorală a provinciilor canadiene și date demografice; 338 este numărul circumscripțiilor federale).
Iată cum arată mediile ponderate ale principalelor cinci partide: Partidul liberal conduce cu 37% din intențiile de vot la nivel național, ceea ce reprezintă trei procente în plus față de rezultatul obținut la alegerile din 2019. Conservatorii ocupă locul al doilea cu o medie de 30%, ceea ce reprezintă patru procente sub scorul lor din 2019. Noii democrați se situează la 18%, însă există discrepanțe semnificative între sondajele analizate, așa că proiecția NDP este incertă.
Blocul québécois se menține la 7% la nivel național (29% în Quebec, în medie), un pic sub rezultatele sale din 2019, iar verzii rămân în cea mai mare parte stabili, cu o medie de 6%.
În termeni de fotolii parlamentare, liberalii s-ar situa în teritoriu majoritar, cu o posibilă câștigare, în medie, a 172 de locuri în Parlament – pragul de depășit pentru a forma un guvern majoritar este de 170. Dintre acestea, 40 ar fi în Quebec, 80 în Ontario, 27 în Canada Atlantică și 15 în British Columbia.
Conservatorii ar câștiga în medie 108 locuri, dintre care 31 în Ontario, 30 în Alberta, 19 în Manitoba și Saskatchewan și 13 în Columbia Britanică.
Cum ar arăta un scrutin federal în pandemie?
Este foarte probabil ca numărul persoanelor care doresc să voteze prin corespondență să crească substanțial. Potrivit Élections Canada, între patru și cinci milioane de canadieni ar putea opta pentru votul prin poștă. Spre comparație, în 2019 numărul acestora a fost de 50,000.
S-ar reduce astfel aglomerația la secțiile de votare și riscurile de răspândire a coronavirusului, însă este posibil ca rezultatul alegerilor să nu poată fi cunoscut în aceeași seară, deoarece numărătoarea voturilor prin corespondență și respectarea procesului de verificare va lua mai mult timp.
Perioada alocată votului ar putea fi, de asemenea, prelungită. În decembrie anul trecut, guvernul Trudeau a depus un proiect de lege, C-19, cu scopul de a face mai securitară organizarea alegerilor în timpul unei pandemii. În acest proiect de lege se prevede prelungirea perioadei de votare la trei zile, de sâmbătă până luni.
În același timp, dacă această propunere legislativă este adoptată, Élections Canada s-ar bucura de mai multă flexibilitate pentru a stabili zilele și orele de votare în centrele de îngrijiri de lungă durată și în rezidențele pentru vârstnici, care sunt mai expuse riscului.
Ce se întâmplă în caz de izbucnire a unui focar local de Covid-19? În această situație, Directorul general al alegerilor ar putea recomanda ca alegerile să fie amânate cu până la șapte zile într-o circumscripție. Decizia finală revine însă guvernului. Aceasta nu este o măsură nouă. Ea există deja, fiind prevăzută pentru situații excepționale, însă în istoria de un secol a Élections Canada ea nu a fost niciodată invocată.
Un exercițiu logistic foarte complex, așadar, pe care îl putem aștepta în această toamnă.