Gospodăriile cu venituri reduse sunt cele mai puțin optimiste în privința situației financiare pentru anului viitor. Rezidenții din Quebec, spre deosebire de cei din Alberta, sunt printre cei mai optimiști canadieni privind evoluția situației lor economice în următoarele 12 luni.

Așa cum statisticile o indică – în luna septembrie, economia canadiană a generat 378,000 de noi locuri de muncă, depășind cu mult previziunile economiștilor – din ce în ce mai multe persoane reintră pe piața muncii, recuperându-și din veniturile diminuate sau pierdute de la începutul pandemiei. Totuși, impactul pe care COVID-19 l-a avut asupra economiei și finanțelor personale ale populației i-a făcut pe mulți canadieni să fie mai puțin încrezători în viitorului lor financiar.

Un nou sondaj al firmei non-profit Angus Reid a relevat că una din cele mai persistente tendințe ale ultimilor trei ani, anume optimismul canadienilor privind situația lor financiară în următoarele 12 luni, a fost frânată de noul coronavirus.

Din 2018 încoace, numărul canadienilor care spun că nivelul lor de viață se va îmbunătăți în următorul an aproape s-a dublat – de la 16% la 30% la începutul lui 2020. În ultimul trimestru însă proporția celor care afirmă acest lucru a scăzut cu cinci puncte.

Unul din cinci canadieni (20%) anticipează acum că situația sa financiară se va înrăutăți în anul ce va veni. Procentul crește la 26% în cazul gospodăriilor cu venituri sub 25,000$ pe an.

O treime spun că este mai rău acum decât în 2019

COVID-19 pare să fi curmat o altă tendință importantă. Începând cu 2016, proporția canadienilor care afirmă că în prezent sunt mai bine din punct de vedere financiar comparativ cu 12 luni înainte a crescut constant, de la 12% la 24% în prima parte a acestui an.

În actualul trimestru însă doar 17% mai afirmă acest lucru, în timp ce 35% spun că situația lor economică s-a înrăutățit. Pentru 47% situația a rămas neschimbată.

Gospodăriile cu venituri mici au fost afectate cel mai mult

Proporția celor afectați negativ crește la 47% printre cei ale căror venituri nu depășesc 25,000$ pe an. Impactul economic al pandemiei s-a făcut simțit în toate categoriile de venituri, însă mult mai puțin în cazul celor care câștigă peste 150,000$ pe an. Așa cum se întâmplă mereu, cei mai vulnerabili în fața vicisitudinilor economice sunt chiar cei mai puțin echipați să le facă față.

Situația pe provincii

Procentul canadienilor care consideră că nivelul de trai li s-a înrăutățit în ultimul an este relativ constant la nivelul țării, cu excepția Albertei, unde jumătate dintre rezidenți (51%) afirmă că financiar sunt mai rău acum decât acum un an. Cele mai scăzute procente se înregistrează în Quebec și Ontario, unde 30% și respectiv 33% dintre locuitori afirmă acest lucru.

Perspective pentru viitorul apropiat

Cât timp coronavirusul va fi un factor în ceea ce privește situația financiară a canadienilor rămâne de văzut, însă cei care spun că întrevăd o ameliorare în următoarele 12 luni nu sunt majoritari. Unul din patru (25%) este de părere că va fi mai bine la acest nivel în septembrie 2021; 20% afirmă contrariul, în vreme ce aproape jumătate (45%) nu se așteaptă la schimbări importante. 

Printre cei care susțin că în prezent se află într-o condiție financiară mai proastă decât acum un an, doar 18% cred că situația li se va ameliora în cele 12 luni ce vor urma.

Totuși, este important de subliniat că optimismul privind anul ce va veni depășește pesimismul (25% vs. 20%). Mai mult, răspunsurile pozitive sunt mai numeroase acum decât în 2019, în timp ce răspunsurile negative sunt mai puține.

Rezidenții din Alberta, Saskatchewan și Newfoundland & Labrador sunt cei mai pesimiști în legătură cu viitorul apropiat, în vreme ce locuitorii din British Columbia, Quebec și Ontario sunt cei mai optimiști.

De menționat că 8,7 milioane de canadieni au aplicat pentru a primi asistență financiară din partea guvernului prin intermediul programului Canadian Emergency Response Benefit/Prestation canadienne d’urgence. Mai mult de doi din cinci lucrători au recurs la acest ajutor a cărui durată a fost prelungită de mai multe ori, până pe 26 septembrie, când a fost înlocuit cu un alt program. La nivel de provincii, numărul cererilor pentru CERB/ PCU este foarte similar, oscilând între 38% în Saskatchewan și 45% în Newfoundland & Labrador.

CITIȚI ȘI:

Majoritatea canadienilor sunt favorabili ideii unui venit de bază universal