Editura canadiană Morgana aduce în atenția iubitorilor de carte din întreaga lume literatura românească contemporană. Romanul „Numele meu este Tu”, scris de Ecaterina Petrescu Botoncea, este disponibil pe Amazon.

Întrebată de ce a făcut această alegere, directoarea Editurii Morgana, Virginia Mateiaș, ne-a declarat: „Ecaterina Petrescu Botoncea este unul dintre puținii scriitori contemporani care creează opere literare simultan cu desfășurarea evenimentelor care marchează societatea. În cartea « De dincolo de dimineți », subiectul este războiul din Ucraina, iar în romanul « Numele meu este Tu », publicat de editura mea, scriitoarea redă cu acuratețea unei camere de filmat tensiunea indusă în viața individuală și socială de pandemia de Covid-19.”

În prefața cărții, scriitorul Vianu Mureșan precizează care este miza acestui roman: „Conversia unei situații de natură clinică, medicală, într-un proces de sublimare și unificare alchimică masculin-feminin îmi pare a fi miza reală a acestei cărți. Eu așa interpretez și titlul lucrării, ca regăsirea unității originare a celor doi poli personali – Eu și Tu. Dacă numele meu este Tu, Eu sunt Tu, noi suntem Unitate.”

„La baza selecției mele a stat credința că Ecaterina Petrescu Botoncea este o voce autentică, de mare valoare, a literaturii românești contemporane”, spune Virginia Mateiaș. „Ea reușește să îmbine magistral luciditatea cu profunzimea, aducând o implicare umanistă remarcabilă în fiecare linie a operei sale. Abordând subiecte precum mitul androginului (romanele « Anunnaki – Povestiri sub pleoape » și « Numele meu este Tu »), explorând proza poetică înaltă, scriitoarea reușește să transmită o spiritualitate profundă în romanul său memorialistic « Camino – Drumul spre lumină. Din jurnalul unui medic anestezist ». Talentul ei în surprinderea detaliilor, împreună cu cunoștințele medicale complexe, adaugă o amprentă originală operei sale.”

Ecaterina Petrescu Botoncea este medic primar anestezie, terapie intensivă la Spitalul Județean din Târgoviște, scriitor și jurnalist. Este autoarea a 16 cărți de proză și versuri, care au fost publicate în limbile română, franceză, albaneză și spaniolă. Prima poezie a scris-o la opt ani, la nouă ani făcea sport de performantă și, copil fiind, a decis că vrea să îngrijească bolnavii.

Ecaterina Petrescu Botoncea

Ecaterina Petrescu Botoncea este membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2022, membră a Uniunii Scriitorilor și publiciștilor Medici din anul 1996 și membră a Uniunii Ziariștilor din România din anul 2020.

Despre povestea cărții „Numele meu este Tu” autoarea afirmă că este una adevărată. „Povestea cărții s-a scris singură, în primele luni de pandemie. Era o panică generală de nedescris. Imaginile din spital erau apocaliptice. Se murea pe capete, tineri și bătrâni, într-un război cu un inamic nevăzut, iar la datorie picau și asistente și doctori. Medicii se împuținaseră drastic, mulți au plecat prin demisie. Reacționam fără rezerve, înfruntând până la inconștiență riscul, iar acasă mă sufocam de durerea unei asemenea situații, fără precedent. La un moment dat, s-a îmbolnăvit o colegă, medic ATI la un spital din București. I-am urmărit evoluția cu sufletul la gură. Cartea am scris-o din empatie pentru aceasta și pentru iubitul ei, tot medic, cu care urma să se căsătorească, și care s-a îmbolnăvit îngrijind-o. Deși cartea are un final deschis, care poate fi dătător de speranță, la scurt timp după publicare, el, echivalentul lui Tu din această carte, a murit din cauza complicațiilor bolii.

Cartea este plină de simboluri, de idei și de suferință. Este o carte despre viață și moarte, la limita dintre ele, în spațiu transcendental al ființei, când mintea și sufletul pendulează într-o suprarealitate mai clar văzătoare decât vederea obișnuită. Aici dragostea pentru ființa umană îmbracă dimensiuni cosmice, iar gândul devine solidar cu toate formele de viață și neviață, în rezonanță cu gândul Universului sau, altfel spus, al lui Dumnezeu.”

Pentru cei care doresc să cunoască mai multe detalii despre scriitoarea, jurnalista și doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea, scriem aici adresa blogului ei: www.ecaterinapetrescu.com.

Cartea, tradusă în limba franceză, este disponibilă pe Amazon.ca.

Editura Morgana

Înființată în 2023, Editura Morgana este o editură independentă. Prima carte care a văzut lumina tiparului la această editură a fost una pentru copii, „Maya et la Cité des Humains”, scrisă de autoarea canadiană de origine română Maria Rusu.
„Dorim să sprijinim autori de toate culorile, culturile, religiile și orientările, pentru a crea un portofoliu variat și echilibrat care să reflecte bogăția vocii umane”, afirmă scriitoarea Virginia Mateiaș, fondatoarea și directoarea acestei edituri.