Pentru multe persoane, COVID-19 sporeşte riscurile sanitare asociate căldurii.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat că pandemia de COVID-19 creşte riscurile sanitare asociate episoadelor de caniculă, în contextul în care noi recorduri de căldură sunt aşteptate să fie stabilite în emisfera nordică în vara acestui an, informează AFP, citată de Agerpres.

Această agenţie din cadrul ONU a îndemnat guvernele lumii să elaboreze planuri concrete pentru a garanta siguranţa oamenilor pe durata valurilor de căldură, protejându-i în acelaşi timp de noul coronavirus.

De exemplu, răcorirea oamenilor într-un spaţiu public închis cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat poate fi o idee bună în caz de caniculă, însă o astfel de acţiune contravine recomandărilor de sănătate publică asociate pandemiei de COVID-19.

Potrivit OMM, trăim în prezent unul dintre cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată. Organizația s-a asociat cu diverse alte entități pentru „a-i alerta pe liderii politici cu scopul de a-i ajuta să gestioneze această miză dublă, căldura şi COVID-19”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Quebecul se află deja în situația de a combate în același timp canicula și epidemia de COVID-19, căci provincia traversează un episod de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului. Datorită condițiilor meteo ce se înregistrează acum și care se anunță a fi o caracteristică a acestei veri, situația în CHSLD-uri, și așa foarte precară, s-ar putea complica.

La ora actuală, un procent de doar 25-33% din camerele disponibile în centrele de îngrijiri de lungă durată din Quebec dispun de aer de aer condiționat. Căldura combinată cu umiditatea sunt deci dificil de suportat pentru mulți dintre rezidenții acestor centre.

Ministra responsabilă pentru persoane în vârstă, Marguerite Blais, recunoaște că gestionarea caniculelor în CHSLD-uri în acest an va fi deosebit de dificilă din cauza COVID-19. Metoda întrebuințată până acum era crearea unor zone de răcoare unde rezidenții erau aduși pentru a-i feri de efectele negative ale statului prelungit în temperaturi și umiditate ridicate. Acest lucru nu mai este posibil în condițiile în care numeroase CHSLD-uri sunt împărțite în zone cu COVID-19 și zone fără.

Ministerul prevede instalarea rapidă în ferestre a unor sisteme de aer condiționat, precum și folosirea de aparate de aer condiționat portabile.

„Avem câteva soluții dar nu pot promite că totul va fi rezolvat de azi pe mâine. Acest lucru este imposibil”, a declarat Marguerite Blais, potrivit Radio-Canada.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Două treimi dintre canadieni susțin preluarea de către guvern a centrelor de îngrijiri de lungă durată