Plantele medicinale specifice sistemului respirator pot fi utile sub diferite forme. Ele mențin sănătatea membranelor și mucoaselor, măresc răspunsul neurologic care reglează respirația și tonifică toate celelalte sisteme care sunt în legătură cu cel respirator.

V-ați întrebat oare câți litri de aer respirăm într-o zi? În medie, 8.640 litri! Putem să ne imaginăm 8.640 sticle de un litru. Este volumul de aer care penetrează în fiecare zi interiorul fiecăruia dintre noi.

De obicei, aerul pe care îl respirăm în orașe este contaminat cu monoxid de carbon (toxic), dioxid de azot (un iritant pulmonar), sulfit de hidrogen (toxic), diferite tipuri de hidrocarburi eliberate de țevile de eșapament ale automobilelor, între care unele sunt toxice, altele iritante, particule de carbon, derivați de cauciuc etc. Acești poluanți ne pot scurta speranța de viață și de aceea este recomandat să facem ieșiri regulate în afara orașului, pentru a respira un aer mai curat.

Plantele medicinale specifice sistemului respirator pot fi utile sub diferite forme. Ele mențin sănătatea membranelor și mucoaselor, măresc răspunsul neurologic care reglează respirația și tonifică toate celelalte sisteme care sunt în legătură cu cel respirator.

Începând din acest articol vom prezenta o serie de plante medicinale specifice sistemului respirator. Ne vom opri acum asupra plantelor tonice pulmonare, iar în articolele următoare vom lua pe rând plantele stimulante respiratoare, relaxante respiratoare, plantele pentru tuse, cele decongestionante pulmonare, antispasmodice, anti-microbiene, cele bronhodilatatoare, emoliente, expectorante, mucolitice și pectorale.                             

Plantele care aparțin categoriei tonice hrănesc și oferă vitalitate plămânilor și procesului de respirație în sine.

● Iarba mare (Inula helenium). Conține inulină, uleiuri esențiale, hidrocarburi, saponine, albumine (proteine), inositol, vitamina C, săruri minerale, principii amare și mucilagii. Datorită proprietăților sale expectorante, iarba mare este utilă atunci când avem nevoie să debarasăm plămânii de flegmă sau mucus în exces.

● Lumânărica (Verbascum thapsus). Conține mucilagii, flavonoide, saponoide, uleiuri esențiale și pigmenți. Este o plantă foarte utilă pentru bronșite deoarece reduce formarea mucozităților din bronhii și favorizează evacuarea lor. Este calmantă, emolientă, antihistaminică (împotriva alergiilor), antiseptică, expectorantă, mucolitică.

Plămânărica (Pulmonaria officinalis). Alantoina pe care o conține catifelează și reîmprospătează țesuturile pulmonare și calmează inflamația.

Alte plante tonice sunt limba mielului (Borago officinalis), nalba (Althaea officinalis) sau potbalul (Tussilago farfara).

Atenție însă, deoarece plantele medicinale pot interacționa cu diverse medicamente, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a evita potențiale efecte adverse.

CITIȚI MAI MULTE DESPRE EFECTELE TERAPEUTICE ALE PLANTELOR MEDICINALE:

Plantele medicinale și vitaminele
Plantele medicinale nutritive
Somnul și aliații săi naturali