Insomnia este un semnal ce ar trebui să ne facă să ne reevaluăm dieta, stilul de viață și modul în care gestionăm stresul acut și cronic. O alternativă naturală pentru regăsirea echilibrului este folosirea plantelor medicinale.
Somnul are o funcție esențială pentru sănătatea noastră, la fel ca și activitatea fizică sau dieta. Nopțile nedormite sau tulburările de somn pot avea un impact mare asupra zilelor următoare. Insomnia poate fi o modalitate a corpului de a încerca să comunice în mod direct, să ne spună că este sub stres, că suntem stimulați prea mult și că nu găsește suficient sprijin. Insomnia este un semnal ce ar trebui să ne facă să ne reevaluăm dieta, stilul de viață și modul în care gestionăm stresul acut și cronic.
O alternativă naturală pentru regăsirea echilibrului este folosirea plantelor medicinale. Fără a produce dependență și efecte secundare, plantele medicinale sunt eficiente datorită substanțelor active pe care le conțin și care au acțiuni tonice și reconfortante pentru sistemul nervos. Întrucât insomnia are origini diverse, tratamentele cu o singură plantă nu se potrivesc tuturor persoanelor şi de aceea este necesară o testare individuală.
Pe plan intern, se recomandă infuzii, decocturi sau macerate cu specii separate sau în amestecuri, iar în extern se recomandă băi generale şi locale, cu caracter sedativ şi relaxant. Pentru a da o notă cât mai completă tratamentului, se recomandă aplicarea de comprese pe frunte cu infuzie de busuioc, ce are un efect reconfortant, și masarea lejeră a tâmplelor cu ulei esențial de lavandă diluat în ulei neutru vegetal.
CITIȚI ȘI: Plantele medicinale nutritive
● Comurile de hamei (Humulus lupulus). Energia conurilor de hamei permite calmarea agitației mentale. Acțiunea sa asupra sistemului nervos este indiscutabilă. În urmă cu câteva decenii, s-a descoperit că hameiul conține un agent chimic sedativ care favorizează relaxarea și somnul. El conține de asemenea între 11-24% proteine, iar printre mineralele cele mai importante, întâlnim potasiu, fosfor și magneziu.
● Floarea pasiunii (Pasiflora incarnata). Este recunoscută pentru virtuțile sale tranchilizante, pentru calmarea stărilor de anxietate, a tulburărilor de somn, a agitației, a stresului. Este foarte utilă și în caz de sevraj, în special a celui provocat de tutun.
● Florile de tei (Tilia americana, T. europoea). Principiile active din flori și bractee acționează și calmează tensiunea psihică. În infuzie, florile de tei au proprietăți relaxante, calmante și promovează somnul. Infuzia din flori de tei este deosebit de eficientă și pentru afecțiunile pulmonare sau gripale.
● Valeriana (Valeriana officinalis). În ciuda mirosului puternic și neplăcut al rădăcinii, valeriana a fost folosită încă din Evul Mediu. Astăzi, rădăcina este folosită în principal în lupta împotriva nervozității, a stresului și pentru a relaxa corpul și a îmbunătăți somnul. În principiile sale active, întâlnim și 13 aminoacizi printre care și GABA, un neurotransmițător. Dintre acești aminoacizi, unii sunt precursori ai altor aminoacizi și alții sunt esențiali pentru sănătatea nervilor sau a creierului.
● Gura lupului (Scutellaria lateriflora). Este un excelent remediu pentru sistemul nervos central și mental. Este folosită cu succes și pentru tensiunile nervoase din umeri, gât și spate.
Atenție însă, deoarece plantele medicinale pot interacționa cu diverse medicamente, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a evita potențiale efecte adverse.