Toamna și iarna circulă mulți viruși respiratori. În ultimii ani atenția s-a îndreptat foarte mult spre SARS-CoV-2 și COVID-19, însă nu trebuie să uităm de o altă boală infecțioasă care adesea poate fi mortală: gripa.

De ce este gripa atât de temută?

Potrivit datelor oficiale, gripa provoacă anual aproximativ 12,200 de spitalizări și, din păcate, 3,500 de decese, ea clasându-se printre primele zece cauze de mortalitate în Canada.

Printre complicațiile pe care gripa le poate provoca se numără pneumonia și insuficiența respiratorie, precum și agravarea problemelor cronice de sănătate (boli pulmonare, boli cardiace etc.)

Persoanele în vârstă sunt deosebit de vulnerabile la complicațiile gripei. Ele constituie 70% din cazurile de spitalizare și, din păcate, 90% din decesele cauzate de gripă. Mulți pacienți vârstnici au o pierdere semnificativă a autonomiei din cauza bolii, spitalizării, precum și a exacerbării afecțiunilor cronice.

Putem însă evita toate aceste probleme prin vaccinare.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva gripei?

Una dintre cele mai mari victorii ale omenirii este inventarea vaccinurilor. Este greșit să credem că persoanele în vârstă nu răspund la vaccin deoarece sistemul lor imunitar este mai slab. Vaccinurile cu doze mai mari sau cu adjuvante sunt foarte eficiente la persoanele în vârstă.

Contractarea gripei este însă posibilă chiar dacă o persoană s-a vaccinat. Ce trebuie reținut este că vaccinarea reduce considerabil riscul de complicații și mortalitate.

Care sunt recomandările de sănătate publică?

Vaccinul antigripal este un vaccin care se administrează anual. Autoritățile din domeniul sănătății publice îl recomandă tuturor persoanelor de peste 65 de ani, precum și populației cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 74 de ani care suferă de boli cronice precum boli renale, obezitate morbidă, probleme cardiace și pulmonare, diabet și alte boli metabolice, anemie și alte tulburări  sangvine, cancer și probleme legate de o imunodepresie.

Vaccinarea antigripală este oferită gratuit tuturor celor care o solicită.

Vaccinul împotriva gripei nu protejează de COVID-19

Gripa și COVID-19 sunt cauzate de viruși diferiți. Aceasta înseamnă că vaccinul antigripal nu vă protejează împotriva COVID-19.

A fi la zi cu vaccinurile recomandate reprezintă un mijloc eficace de a vă proteja în timpul sezonului de boli respiratorii. Acestea includ vaccinurile COVID-19, vaccinurile anuale împotriva gripei și orice alte vaccinuri pe care medicul vi le recomandă.

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS – Alliance des communautés culturelles pour l’égalité dans la santé et les services sociaux. Fondat în 1987, ACCÉSSS are ca misiune lărgirea accesului la serviciile sociale în Quebec.

CITIȚI ȘI:

Pentru o mai bună informare și o detectare precoce a cancerului colorectal
Virusul HPV, principala cauză a uneia dintre cele mai periculoase infecții cu transmitere sexuală din lume
Mamografia, element-cheie în depistarea precoce a cancerului de sân