Pe 3 aprilie, asociația La Muse Héritage musical prezintă un nou concert, Printemps baroque, la care vor participa corul și orchestra La Muse dirijate de Ioana German, precum și soliștii Marina Negruță și Marie-Claire Fafard-Blais – soprane, Jaime Sandoval – tenor, Olga Semionova și Olga Murysina – vioară, Loredana Zanca – violoncel, Kaïla Stephanos – flaut și Răzvan Beznă – chitară. Mai jos un dialog cu violonista Olga Semionova – care va deschide acest concert cu Primăvara din Anotimpurile de Vivaldi – despre pasiunea sa pentru vioară și bogata sa carieră muzicală.

Eva Halus: Stimată Olga Semionova, v-ați început cariera muzicală de foarte tânără și de la bun început cu rezultate excelente. Vorbiți-ne despre debuturile dumneavoastră ca violonistă profesionistă.
Olga Semionova: Încep prin a menționa liceul „S. Rahmaninov” din Chișinău, unde am învățat 11 ani, care avea o paletă bogată de profesori talentați și motivați. După absolvirea liceului, la Academia de Muzică din capitala Republicii Moldova, am fost foarte norocoasă să am un excelent profesor, dl. Boris Dubossarsky, cel care a fondat un ansamblu de talie mondială, numit „Violonistele Moldovei”. Acest ansamblu avea deja o istorie de 20 de ani înainte de inițierea mea muzicală, istorie făurită în cele mai renumite săli de concerte ale Europei. Cu „Violonistele Moldovei” am explorat Spania din plin – prima mea descoperire a unei alte culturi, pe care o admir până astăzi, fiind țara mea preferată.
Orchestra de Cameră Municipală din Chișinău, fondată de Daniel Fedorean, un dirijor și violonist excepțional, a fost pentru mine o altă sursă de inspirație și o sursă de perfecționare personală. Eram toți tineri, motivați și cu o voință de a persevera spre bine. Grație entuziasmului și determinării noastre am reușit să concertăm în săli prestigioase din Moldova, Spania, Franța, Italia sau Danemarca. Pentru mine, a face parte din această orchestră a fost ca o altă universitate, o experiență bogată și reală în domeniul muzicii; o școală practică nu numai pentru a fi violonistă, ci și colegă și prietenă. 

EH: Ați menționat numeroase turnee în Europa cu Violonistele Moldovei și Orchestra de Cameră Municipală din Chișinău. Muzica de cameră este o mare pasiune a dvs., reflectată și în faptul că ați fost asistentă a primei viori în Orchestra Națională de Muzică de Cameră din Chişinău.
OS: Da, pentru mine muzica de cameră a fost o dragoste la prima vedere. A face parte din Orchestra Națională de Cameră a fost un vis împlinit, nutrit încă din copilărie. O mare onoare pentru noi a fost invitația de a susține un concert în cadrul Festivalului Enescu de la București, în anul 2015, sub bagheta lui Cristian Florea, în prestigioasa sală a Ateneului Român.

EH: Ce v-a determinat să emigrați la Montreal?
Am emigrat singură, fără familie. Am venit ca turistă în Canada și având o viză de vizitator, am încercat să intru într-un  program de masterat la Universitatea de Montreal (2016-2018). Am avut noroc să fiu admisă și să am o bursă de studii. În general, pentru mine a fost o aventură grea, dar cu un deznodământ fericit.
Motivul principal de a veni aici a fost foarte banal, dar adevărat și plin de sentimente. Am avut o relație cu un quebechez. Iubirea e sentimentul cel mai motivant – puternic, trist, amar sau fericit.
Având statutul de student, am putut apoi să aplic pentru permisul de lucru și, în sfârșit, după doi ani de așteptare, am obținut rezidența permanentă în Canada în 2021.

EH: Sunteți o muziciană complet dedicată instrumentului său, vioara, și transmiteți această profesiune și pasiune mai departe tinerelor talente. Unde predați și pe ce puneți accentul?
OS: Predau tinerilor cursuri de vioară la Centre d’Art De Préville din Saint-Lambert și dau cursuri de grup la Școala publică elementară și secundară F.A.C.E. din Plateau Mont-Royal. Pun accent pe descoperirea universului muzical al copilului, chiar dacă pasiunea muzicală rămâne pentru spațiul personal. Muzica e o ușă către un univers complex și integral și te învață să fii organizat, motivat și pasionat. Am studenți cu niveluri și cerințe diferite, pe care încerc să le îndeplinesc, începând cu o educație generală și până la obținea unor rezultate la un nivel foarte înalt și profesional.

EH: Așteptând cu nerăbdare concertul din 3 aprilie, aș vrea să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre întâlnirea cu Ioana German și colaborarea cu asociația La Muse.
OS: Am avut deja trei colaborări cu Ioana German și a fost întotdeauna o plăcere, atât pentru muzicieni, cât și pentru public.

CITIȚI ȘI: Printemps baroque, o celebrare a muzicii și a creativității artistice

EH: La concertul Printemps baroque veți interpreta, pe lângă Primăvara din Anotimpurile lui Vivaldi și Chaconne din Partita nr. 2 de Bach, și Concertul pentru două viori de Bach, alături de Olga Murysina, în acompaniamentul orchestrei La Muse. Spuneți-ne câteva cuvinte despre colaborarea cu Olga Murysina.
OS: Pe Olga o cunosc deja de vreo trei ani, este o violonistă foarte puternică. Am avut plăcerea să colaborez cu ea în cadrul mai multor proiecte, de la concerte corporative la concerte profesionale, precum și în spectacole cu Orchestra simfonică din Sherbrooke (OSS).

EH: Ce alte concerte veți susține în acest an? Care sunt proiectele de viitor?
OS: Voi susține câteva concerte cu orchestra de cameră Nouvelle Génération, care este și orchestra mea de bază, și cu Orchestra simfonică din Longueuil, cu care voi participa la Festivalul Classica din acest an, care se va desfășura între 27 mai și 19 iunie.

EH: Până atunci sunt convinsă că publicul obișnuit cu excelenta calitate a concertelor La Muse va fi și pe 3 aprilie recunoscător pentru concertul de înaltă clasă pe care-l pregătiți. Vă dorim să aveți sala plină!

Printemps baroque
3 aprilie 2022, ora 17:00
Biserica St-Denis, 454 ave. Laurier Est, Montreal (metrou Laurier)
Bilete: 25$ în pre-vânzare, disponibile pe Eventbrite.com; 35$ la ușă în ziua concertului.
Rezervări: 450-541-1978

Repere biografice

Născută în Republica Moldova, Olga Semionova și-a început studii muzicale de la frageda vârstă de șase ani la liceul „Serghei Rahmaninov” din Chișinău. Primul său instrument, pianul, a ajutat-o să descopere lumea muzicii, însă un an mai târziu Olga a ales vioara ca instrument de studiu, iar de atunci vioara constituie pasiunea sa. Și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Chişinău între 2001 și 2006.
A susținut recitaluri ca solistă a Orchestrei Simfonice Naționale din Republica Moldova și a câștigat numeroase premii la nivel național și internațional (locul întâi la Concursul internațional George Enescu, Chişinău, 2006; locul doilea la Concursul internațional de interpretare George Georgescu, Tulcea, 1998). Olga Semionova a fost, de asemenea, beneficiara unei burse prezidențiale pentru tineri artiști a Republicii Moldova, în anul 1998.
Ajunsă în Canada în 2016, începe în același an un program de masterat în interpretare muzicală – secția vioară la Université de Montréal, pe care îl termină cu titlu de excelență.
De aici se deschide orizontul colaborărilor cu diverse orchestre din lumea muzicală quebecheză: Orchestra de muzică de cameră Nouvelle Génération, Orchestra simfonică din Trois-Rivières, Orchestra simfonică din Sherbrooke, Orchestra simfonică din Longueuil, Ansamblul Volte, Orchestra Agora și Orchestra simfonică din Montérégie cu care a participat la Festivalul Classica. Ca membră a cvartetului de corzi al Orchestrei Nouvelle Génération, a acompaniat concerte ale unor mari nume de muzicieni quebechezi, precum soprana Nathalie Choquette și clarinetistul Christopher Hall, și spectacole ale Cirque Éloize.

CITIȚI ȘI:

Rêves d’automne cu chitaristul clasic Răzvan Beznă
Corul La Muse din Montreal, zece ani de existență