După un an de inflație record, prețurile alimentelor vor continua să crească cu 5 până la 7 la sută în 2023.

Cifrele de mai sus provin din raportul Canada’s Food Prices publicat în luna decembrie 2022 și citat de La Presse. Raportul este întocmit de experți de la universitățile din Guelph, Dalhousie, Saskatchewan și British Columbia și este recunoscut pentru acuratețea previziunilor sale.

„Ne-am înșelat de două ori în 12 ani, în ambele cazuri subestimând inflația”, a precizat, potrivit sursei citate, Sylvain Charlebois, unul dintre autori și directorul principal al Laboratorului de Științe Analitice Agroalimentare al Universității Dalhousie.

În 2021, grupul a prezis o creștere cu 7% a prețului coșului de alimente, care a fost considerată „alarmistă” de unii. Cu toate acestea, inflația alimentară a depășit pragul de 10% în Canada, iar în Quebec a ajuns aproape de 11%.

În linii mari, în 2023, fiecare dintre noi va trebui să deburseze 4,000$ pentru mâncare. Suma va fi un pic mai mare pentru adolescenți și un pic mai mică pentru cei vârstnici și pentru femei. Iată câteva exemple din Raportul privind prețul alimentelor în Canada, prezentate de La Presse:

Costul mâncării pentru o persoană – previziuni pentru 2023

● Copil cu vârsta între 1 și 3 ani – 2,362$

● Băiat între 14 la 18 ani – 4,654$

● Femeie între 19 la 30 de ani – 3,814$

● Bărbat între 19 și 30 de ani – 4,380$

● Femeie peste 31 de ani care alăptează – 4,311$

● Femeie între 51 și 70 de ani – 3,662$

● Bărbat de peste 70 de ani – 3,892$

Nicio categorie de alimente nu va fi scutită de inflație. Legumele, lactatele, carnea, produsele de panificație vor putea crește între 5 și 7 la sută. Pentru fructe și fructe de mare previziunile sunt un pic mai mici.

Este posibil totuși ca în a doua jumătate a anului viitor inflaţia să se facă mai puțin simțită, estimează Sylvain Charlebois. O altă veste bună pentru quebechezi este că prețul coșului de alimente din provincie nu va depăși media națională așa cum s-a întâmplat în 2022, sunt de părere autorii raportului.

Așa cum ne putem aștepta, toți factorii care au contribuit până acum la scumpirea costului vieții se vor regăsi și în 2023: schimbări climatice, costul inputurilor (îngrășăminte, furaje etc.), costul transportului, scăderea dolarului canadian, problemele din lanțul de aprovizionare, războiul în Ucraina și lista poate continua.

CITIȚI ȘI: Banca centrală a Canadei, luptă împotriva inflaţiei și a informațiilor false

Toate acestea, chiar dacă par abstracte sau îndepărtate, au consecințe concrete asupra vieții noastre de zi cu zi. Mulți canadieni și-au schimbat obiceiurile de consum în ultima perioadă, în contextul în care salariile nu au crescut îndeajuns pentru a ține pasul cu inflația iar dobânzile sunt în creștere: au schimbat magazinele alimentare unde își fac cumpărăturile, au redus consumul de carne și de alimente în general, au început să vâneze reducerile și să gătească mai mult acasă.

Cu toate acestea, pentru mulți devine din ce în ce mai dificil să-și poată procura mâncarea necesară și de aceea cererea la băncile alimentare a explodat. Clientela care face apel la aceste resurse s-a schimbat și ea, din ce în ce mai multe familii în care ambii părinți lucrează nereușind să țină pasul cu prețurile ridicate pentru a se hrăni.

CITIȚI ȘI: Canadienii și inflaţia

Iată câteva exemple privind costul coșului de alimente pentru diverse tipuri de familie din același Raport privind prețul alimentelor în Canada, prezentate tot de La Presse:

Prețul coșului de alimente prevăzut pentru 2023 pentru cinci tipuri de familii, în funcție de vârstă și sex

● Șase persoane – femeie (70 de ani și plus), bărbat (31-50 de ani), femeie (31-50 de ani), fată (9-13 ani), băiat (4-8 ani ), bebeluș (6-11 luni) – 21,203$

● Patru persoane – bărbat (31-50 de ani), femeie (31-50 de ani), băiat (14-18 ani), fată (9-13 ani) – 16,288$

● Trei persoane – femeie (19-30 de ani), băiat (4-8 ani), copil (1-3 ani) – 9,257$

● Două persoane – bărbat (19-30 de ani), femeie însărcinată (19-30 de ani) – 8,727$

● Două persoane – bărbat (51-70 de ani), femeie (51-70 de ani) – 7,712$

Inflația brutală a alimentelor care lovește Canada separă consumatorii în două grupuri, notează Sylvain Charlebois. „75% din populație reușește să gestioneze inflația cât de cât, schimbându-și obiceiurile. Pentru restul de 25% calitatea vieții s-a schimbat. Este un 25% tăcut care suferă și care ne îngrijorează foarte mult.”

Nu trebuie ignorat faptul că impactul scumpirilor nu este doar economic, ci și la nivel psihic, provocând multă anxietate și stres. Un sondaj realizat de Léger pentru Centraide în toamna anului trecut a arătat că 42% dintre quebechezi se confruntă cu o stare de anxietate financiară la un nivel moderat, sever sau extrem.

Sylvain Charlebois este de părere că va trebui să ne obișnuim cu „cicluri mult mai violente în următorii ani”, fie și numai din cauza schimbărilor climatice. Totuși, între două „furtuni”, vom avea niveluri normale ale inflației – între 1,5 și 2,5% – într-un viitor nu foarte îndepărtat.