Într-o proporție semnificativă, canadienii se așteaptă ca 2024 să fie un an mai bun decât 2023, potrivit unui sondaj al Institutului Angus Reid, deși grijile financiare rămân încă motive importante de stres.

Problemele anului 2023 – inflație, conflicte la nivel internațional, încălzire globală – continuă să-i îngrijoreze pe canadieni, însă mulți privesc 2024 cu optimism, considerând că anul în curs va aduce mai multe lucruri pozitive decât negative, după cum arată rezultatele unui recent sondaj Angus Reid.

Canadienii, plini de speranță pentru 2024

Din cei peste 1,500 de respondenți chestionați, 44% au o perspectivă optimistă pentru 2024, depășind numărul celor care se așteaptă la „un an mediu” (40%). Mai puțin de unul din cinci (17%) consideră că va fi un an mai rău decât precedentul.

Opiniile exprimate au legătură cu gradul de satisfacție privind anul trecut, 64% dintre cei care s-au declarat „foarte satisfăcuți” de cum a fost 2023 având mari speranțe și pentru 2024. În același timp, 38% dintre cei „foarte nemulțumiți” de 2023 se așteaptă la mai mult rău decât bine în 2024.

La nivel de provincii, Saskatchewan este cea mai optimistă, 52% dintre locuitorii săi afișând optimism pentru noul an. Quebecul nu e departe, proporția celor care consideră că 2024 va fi mai mult dulce decât amar atingând aproape 50%. La polul opus, provinciile atlantice constituie cea mai pesimistă regiune a Canadei, aproape un sfert dintre respondenții de aici așteptându-se la mai rău în acest an.

Percepțiile vizavi de 2024 nu au variat foarte mult în funcție de vârstă, însă bărbații au răspuns mai pesimist cu privire la 2024 decât femeile.

Mulți tineri, preocupați de situația financiară

Tinerețe și optimism se conjugă adesea împreună, însă potrivit acestui sondaj, canadienii mai tineri resimt mai multă presiune în viața de zi cu zi decât cei mai în vârstă. 27% dintre cei sub 35 de ani se așteaptă ca nivelul lor de stres să crească în 2024, dublu față de numărul celor peste 55 de ani care spun același lucru.

Finanțele joacă un rol în nivelul de stres pe care cei mai tineri îl resimt. Unul din patru canadieni sub 35 de ani prevede o înrăutățire a situației economice personale în următoarele 12 luni. Totuși, optimismul domină la acest capitol în rândul canadienilor aparținând generațiilor mai tinere, în special în cazul bărbaților sub 55 de ani, care în proporție de 48% se așteaptă la o îmbunătățire a situației lor financiare.

Sănătatea și calitatea vieții se vor îmbunătăți în 2024

Perspectiva canadienilor pentru următoarele luni ale acestui an degajă mai multă speranță decât deznădejde cu privire la diverse aspecte ale vieții lor, în special la nivel de sănătate fizică, sănătate mentală și calitate a vieții.

Astfel, sondajul a relevat că 46% dintre canadieni cred că sănătatea fizică li se va ameliora în 2024, iar 40% se așteaptă la același lucru la nivel de sănătate mentală. Un procent similar, 40%, anticipează o îmbunătățire a calității vieții pe parcursul lui 2024.

Sondajul a mai arătat și faptul că cei cu copii au fost mai puțin satisfăcuți de viața lor în 2023, comparativ cu cei fără copii. Totuși, în 2024 părinții sunt mai încrezători într-o ameliorare a sănătății lor fizice față de cei care nu au copii, deși se așteaptă să aibă mai puțin timp liber decât aceștia.

Metodologie

Sondajul Institutului Angus Reid (ARI) a fost efectuat online în perioada 15-19 decembrie 2023, pe un eșantion reprezentativ randomizat de 1,516 adulți canadieni, membri ai Forumului Angus Reid. Spre comparație, un eșantion de probabilitate de această dimensiune ar avea o marjă de eroare de +/- 2 puncte procentuale, de 19 ori din 20. Sondajul a fost auto-comandat și plătit de ARI.