Scăderea semnificativă a poluării atmosferice în urma măsurilor de izolare la domiciliu pentru combaterea transmiterii COVID-19 ar trebui să permită salvarea a 11.000 de vieţi în Europa, potrivit unui studiu publicat recent, informează AFP citată de Agerpres.

Măsurile de luptă contra pandemiei au dus la încetinirea masivă a economiei europene, reducând producţia de energie prin arderea cărbunelui cu 40% şi consumul de combustibil cu aproape o treime.

Rezultatul a fost o scădere a poluării atmosferice. Concentraţiile de dioxid de azot (NO2) şi a celor de particule fine PM2,5 s-au redus cu 37%, respectiv 10%, potrivit Centrului de cercetare pentru energie şi aer curat (CREA).

Ţările care ar trebui să contabilizeze cel mai mare număr de vieţi salvate sunt Germania (cu o estimare de 2.083 de decese evitate), Regatul Unit (1.752), Italia (1.490), Franţa (1.230) şi Spania (1.081).

Această ameliorare a calităţii aerului ar putea de asemenea să ducă la evitarea altor probleme medicale, în special 6.000 de noi cazuri de astm la copii şi 1.900 de prezentări la urgență pentru crize de astm.

Impactul măsurilor restrictive s-a făcut simțit și în alte regiuni ale lumii. În China, spre exemplu, Concentraţiile de NO2 şi de PM2,5 au scăzut cu 25%, respectiv 40% în timpul celei mai stricte perioade a restricţiilor.

Poluarea atmosferică globală reduce în medie cu trei ani speranţa de viaţă, provocând 8,8 milioane de decese premature în fiecare an, potrivit unui studiu publicat în luna martie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează numărul acestor decese premature la 4,2 milioane, dar potrivit unor cercetări recente, acest fapt ar subestima impactul bolilor cardiovasculare.

CITIȚI ȘI:

Impactul COVID-19 asupra alegerilor prezidențiale americane
World Economic Outlook 2020-2021: Previziunile FMI pentru economia mondială și cea canadiană
Sprijin federal pentru sectorul energetic canadian și pentru protecția mediului înconjurător