Un sondaj de opinie dat publicității recent indică faptul că cei care refuză vaccinarea împotriva Covid arată mai multă simpatie pentru Rusia și invazia acesteia în Ucraina.
Canadienii nevaccinați împotriva Covid sunt de circa 12 ori mai susceptibili decât cei care și-au făcut trei doze să considere că invadarea Ucrainei de către Rusia este justificată, potrivit unui sondaj de opinie EKOS.
Rezultatele acestui sondaj, făcute publice de Toronto Star, arată că 26% din cei nevaccinați consideră agresiunea Rusiei ca fiind justificată, iar alți 35% nu au o opinie. De partea cealaltă, în categoria celor vaccinați, doar 2% dintre respondenți sprijină invadarea Ucrainei și doar 4% nu se poziționează nici pro, nici contra.
Pentru președintele EKOS, Frank Graves, statutul vaccinal este puternic corelat cu opiniile asupra războiului, de la confiscarea proprietăților oligarhilor ruși până la acordarea de ajutor nemilitar Ucrainei. De fiecare dată, canadienii vaccinați, într-o majoritate covârșitoare, au fost de acord cu măsurile luate de guvernul federal de a sprijini Ucraina și de a sancționa Rusia, opinie împărtășită însă doar de o minoritate a canadienilor nevaccinați.
Sondajul EKOS – condus între 9 și 13 martie pe un eșantion aleatoriu compus din 1,035 de canadieni – concluzionează că „mulți din cei care au refuzat să se vaccineze sunt simpatizanți ai Rusiei”. Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 3,1 puncte procentuale, de 19 ori din 20.
Dintre respondenți, 10% nu erau vaccinați împotriva Covid. Statisticile arată ca la nivel național aproximativ 11% dintre canadienii de peste 5 ani nu s-au vaccinat cu nicio doză.
82% dintre canadienii vaccinați (cu trei doze) sunt de acord cu impunerea de sancțiuni mai dure Rusiei, chiar dacă acest lucru înseamnă prețuri mai mari la combustibil și alimente. Doar 18% dintre cei nevaccinați împărtășesc această opinie.
85% dintre canadienii vaccinați sunt de acord cu primirea refugiaților ucraineni vs. 30% dintre cei nevaccinați.
Discrepanța este la fel de mare și privind crimele de război comise de Rusia: 88% dintre cei vaccinați consideră că Rusia a comis atrocități în Ucraina, în vreme ce doar 32% dintre cei nevaccinați sunt de acord că Rusia este vinovată de crime de război.
Studiul concluzionează că date relevate indică „influențele extrem de corozive ale dezinformării”.
„Nu cred că aceste persoane au o simpatie înnăscută pentru Rusia”, spune Frank Graves. „Ele citesc aceste lucruri online, din același surse care le furnizează retorica antivaccinistă.”
Sondajul EKOS survine într-un moment în care multe dintre cele mai puternice voci antivaccin (Line Canada, Awake Canada, No More Lockdowns, dar și Maxime Bernier, liderul PPC) care au susținut și convoiul ce a ocupat Ottawa, răspândesc acum dezinformări despre războiul din Ucraina, atingând zeci de mii de persoane pe rețelele de socializare.
Sondajul compară statutul vaccinal cu atitudinile politice referitoare la pandemie, vaccinuri, încredere în guvern și războiul din Ucraina pentru a crea ceea ce președintele EKOS numește „un index al dezinformării”, cu scopul de a înțelege mai bine influența dezinformării în Canada.
Cei care s-au vaccinat au respins dezinformarea privind vaccinurile anti-Covid, au susținut măsurile de sănătate publică luate de autorități, inclusiv pașapoartele vaccinale, și și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina. La cei nevaccinați acceptarea dezinformării este mai mare, la fel ca și simpatia pentru invazia rusă. De asemenea, canadienii nevaccinați sunt mai înclinați să nu aibă încredere în guvern, în știință și în experți din domeniul sănătății publice și să susțină convoiul care a ocupat Capitala și a blocat mai multe puncte de frontieră cu SUA, cruciale pentru schimburile comerciale dintre cele două țări.
Numărul canadienilor nevaccinați este relativ mic. Potrivit datelor federale, 85,68% din populația peste 5 ani este vaccinată adecvat (cu două doze), iar 89,16% și-au făcut cel puțin o doză. Aproape 55% dintre canadienii peste 12 ani au și rapelul.