Considerând că perspectivele epidemiologice sunt bune și că situația la nivelul mai multor indicatori se ameliorează (transmitere a virusului, rată de pozitivitate, spitalizări, decese), pașaportul vaccinal va fi retras în mod gradual în Quebec până la data de 14 martie.
Astfel, începând de mâine, 16 februarie, pașaportul vaccinal nu va mai fi necesar în magazinele mari, de peste 1,500 metri pătrați, și în sucursalele SAQ și SQDC.
Apoi, din 21 februarie, el nu va mai fi cerut în lăcașurile de cult și pentru înmormântări, iar din 14 martie el va fi eliminat peste tot, inclusiv în CHSLD, RPA și resurse intermediare.
Quebec a fost prima provincie canadiană care s-a servit de acest instrument. Pașaportul vaccinal a protejat persoanele nevaccinate și sistemul de sănătate quebechez și a incitat, potrivit ministrului Sănătății, aproape 600,000 de persoane să se vaccineze de la 1 septembrie 2021 până în prezent.
Retragerea sa graduală survine pe fondul sosirii medicamentului antiviral PaxLovid, care va putea fi administrat celor mai vulnerabili pacienți, pe lângă faptul că în ultimele luni peste 25% din populația provinciei a contractat Omicron.
Totuși, ministrul Sănătății a reamintit că pașaportul vaccinal ar putea fi reinstituit dacă situația se deteriorează din nou, în cazul unui nou val al pandemiei. El este în continuare în vigoare pentru călătorii interne și internaționale.
Alte provincii canadiene au anunțat eliminarea pașaportului vaccinal: Alberta de la 9 februarie, Saskatchewan din data de 14 februarie, iar Manitoba și Ontario de la 1 martie.
În ceea ce privește măștile, purtarea acestora la interior nu va fi eliminată înainte de 14 martie, așa cum a precizat directorul Sănătății publice, dr. Luc Boileau. „Avem încă 2,000 de persoane spitalizate cu Covid, o cifră enormă”, a adăugat el, menționând că deocamdată nu se preconizează o retragere graduală a măștilor, ca în cazul pașaportului vaccinal.