Quebechezii se declară fericiți și plini de speranță, în vreme ce albertanii sunt în mare măsură anxioși și pesimiști.

Pentru unii dintre canadieni, începutul de an stă sub semnul anxietății și al îngrijorărilor; pentru alții, din contră, el rimează cu optimism și speranță. Această discrepanță în felul în care privim prezentul și viitorul are de-a face cu locul în care trăim, așa cum arată un nou studiu realizat de Institutul Angus Reid („Two Canadas? Regional divisions over direction of the country, hope for future, define start to the year”).

Cele două Canade sau un ochi plânge, altul râde

La nivel național, majoritatea canadienilor (61%) se declară mulțumiți de felul în care lucrurile evoluează în Canada la ora actuală. Acest sentiment de mulțumire s-a menținut constant în ultimii ani, dacă ne uităm la un alt sondaj Angus Reid, realizat în toamna lui 2016, care a relevat aproape același nivel de satisfacție al canadienilor (64%) vizavi de direcția în care se îndreaptă țara.

La nivel regional însă, povestea capătă nuanțe, căci majoritatea celor care încearcă acest sentiment de mulțumire locuiesc în Quebec, Ontario, Canada  Atlantică și, într-o măsură mai mică, British Columbia. Pe fondul îngrijorărilor privind alienarea Vestului care au dominat discuțiile politice din ultimii ani, o majoritate considerabilă de locuitori ai Albertei (71%) și ai Saskatchewanului (61%) se declară nemulțumiți, în vreme ce în Manitoba sentimentele sunt împărțite (46%). La polul opus – Quebecul, unde trei sferturi din populație (76%) consideră că lucrurile merg bine în Canada. În celelalte provincii, procentajul mulțumiților urcă la 67% în Maritime, 63% în Ontario și 60% în BC.

Discrepanțele regionale revelate de acest sondaj întăresc concluziile unui alt studiu Angus Reid („Outlook 2020: Stark regional differences underscore Canadians’ economic confidence for the year ahead”), publicat în noiembrie 2019, care a explorat încrederea canadienilor în economia țării în 2020. Proporția albertanilor care au afirmat atunci că nivelul lor de trai a scăzut în ultimul an a fost de trei ori mai mare decât cea a rezidenților din Quebec (56% vs. 18%).

Reținem în mod special faptul că față de 2016, gradul de satisfacție privind direcția spre care se îndreaptă Canada a scăzut în toate provinciile vestice, în special în Alberta (+24) și Saskatchewan (+18), și a rămas neschimbat sau a crescut în regiunile estice ale țării.

Bărbații apar ca fiind mai nemulțumiți decât femeile (46% vs. 32%), în vreme ce vârsta nu pare să fie un factor.

Preferințele politice joacă un rol important

Cei care au sprijinit Partidul conservator la recentele alegeri federale sunt mult mai înclinați să spună că nu sunt satisfăcuți de mersul actual al lucrurilor: doar 31% sunt de părere că suntem pe drumul cel bun. Contrastul cu cei care au sprijinit Partidul liberal este foarte puternic, căci 90% dintre aceștia afirmă că sunt mulțumiți. Pentru celelalte partide federale, procentul mulțumiților urcă la 64% în rândul suporterilor NPD, la 71% pentru Bloc québécois – care, reamintim, este un partid separatist! – și la 75% în cazul verzilor.

Viitorul țării vs. viitorul provinciei și cel personal

Deși o parte semnificativă din populație este de părere că treburile nu merg bine în Canada în acest moment (39%), la nivel individual nu foarte mulți canadieni partajează sentimentul că în viitor riscă să aibă de suferit. Astfel, când vine vorba de propriile vieți, trei sferturi dintre locuitorii acestei țări susțin că sunt optimiști cu privire la viitor – ba mai mult, chiar și în Alberta și Saskatchewan optimismul este majoritar (58% și respectiv 62%). Quebecul este însă fruntaș național la optimism, 87% dintre quebechezi afirmând că se așteaptă la lucruri bune în plan personal, în viitor.

Situația financiară joacă un rol în această ecuație, dar nu atât de mare pe cât am fi tentați să credem. Canadieni cu cele mai mari venituri (peste 150,000$/ an/gospodărie) sunt cei mai pozitivi (82% optimiști privind viitorul personal), însă și în rândul celor cu venituri scăzute (mai puțin de 25,000$/an/gospodărie) optimismul este solid (68%).

Când vine vorba însă de viitorul provinciei sau al țării, speranța se evaporă pentru o parte considerabilă dintre canadieni. Comparativ cu cei 75% care cred că viitorul lor personal va fi luminos, doar 53% văd  viitorul provinciei în care locuiesc în roz și doar 56% au această viziune pentru Canada. 

Și de data aceasta quebechezii sunt cei mai pozitivi în ceea ce privește viitorul propriei provincii (73%), urmați de rezidenții din BC (57%). În partea cealaltă a spectrului, albertanii (77%) și canadienii din provinciile atlantice (58%) sunt cei mai pesimiști.

În ultimii ani, numărul canadienilor care se simt optimiști în legătură cu propriul viitor a rămas constant, la fel ca și opiniile lor privind perspectivele provinciale. Ce s-a schimbat în raport cu 2016 este procentajul celor care sunt încrezători în viitorul țării  – acesta s-a diminuat cu șapte puncte, de la 63% la 56%.

CITIȚI ȘI:

Trăiește Quebecul pe banii Albertei?
Cât de mult este prea mult?
Este necesară o reformă electorală în Canada?