Un nou virus face ravagii în China, infectând mii și mii de persoane. Virusul s-a dovedit letal și s-a răspândit rapid în multe țări, printre care și România, Canada sau SUA. Ce este acest coronavirus, cum se manifestă, care sunt metodele de prevenție și de tratament?

Pentru a treia oară în 20 de ani, un coronavirus a trecut de la animal la om. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), primele cazuri i-au fost semnalate în data de 31 decembrie 2019, atunci când autoritățile chineze au declarat mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan din provincia Hubei, provocate de un virus ce nu se potrivea cu niciunul cunoscut.

O săptămână mai târziu, pe 7 ianuarie 2020, China a confirmat identificarea unui nou virus, aparținând familiei de coronaviruși din care fac parte viruși precum cel al banalei răceli, dar și SARS (Sindromul respirator acut sever) sau MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu). Acest nou virus a fost numit temporar „2019-nCoV”.

Până în prezent, toate cazurile din afara Chinei par a fi persoane care au venit din provincia Hubei sau din regiunea înconjurătoare. În următoarele zile sau săptămâni vom putea afla dacă virusul va începe să se răspândească în aceste țări. În această situație, OMS ar putea declara starea de urgență globală.

Ce sunt virușii?

Virușii sunt cele mai mici microorganisme infecțioase cunoscute. Ei nu se pot multiplica decât după ce au pătruns în celulele unei alte ființe vii, însă pot rămâne în stare latentă timp de mii de ani până intră în contact cu o gazdă. Există cercetători care consideră că virușii nu sunt organisme vii, deoarece nu au metabolism și deci sunt incapabili să producă energie pentru a se reproduce. De aceea îi vedem adesea definiți ca fiind la frontiera dintre materia inertă și materia vie.

Viruși se reproduc așadar utilizând metabolismul celulelor vii pe care le infectează, i.e. înlocuind comenzile ADN-ului sau ARN-ului original al celulei cu propriile instrucțiuni genetice, care presupun, de cele mai multe ori, producerea a cât mai multor copii ale virusului.

În vreme ce bacteriile sunt, în marea lor majoritate, benefice sau inofensive pentru oameni, virușii nu au niciun scop benefic pentru organism.

Familia coronavirus (CoV)

Virușii aparținând acestei familii își datorează numele aspectului de coroană ce apare pe suprafața lor – în limba latină cuvântul corona înseamnă coroană.

Coronavirușii sunt zoonotici, ceea ce înseamnă că sunt transmiși între animale și oameni. Coronavirușii umani au fost identificați pentru prima dată la mijlocul anilor ’60, iar în prezent există șapte astfel de tulpini care ne pot infecta. Investigații detaliate au descoperit că SARS-CoV a fost transmis de la pisici civet la oameni și MERS-CoV de la dromaderi la oameni.

Coronavirușii cauzează de obicei boli respiratorii iar semnele comune de infecție includ febră, tuse, scurtime de respirație și dificultăți de respirație. În cazuri mai severe, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte.

Cum se transmit acești viruși și cum putem preveni răspândirea infecției?

De regulă, coronavirușii se răspândesc prin contact direct, dacă o persoană infectată strănută sau tușește în apropiere. În cazul virusului Wuhan, autoritățile chineze au informat că acesta se poate răspândi înainte de apariția simptomelor, ceea ce îngreunează limitarea transmiterii între oameni. De asemenea, viteza sa de propagare este mai rapidă decât cea a SARS: numărul infecțiilor cu SARS a atins o mie în câteva luni, cel cu acest nou tip de coronavirus a ajuns la aproape 3,000 în trei săptămâni, după cum precizează New Scientist.

Așadar, recomandările pentru a preveni răspândirea infecției cu acest nou coronavirus sunt extrem de importante și ele includ:
● Spălarea periodică a mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde sau dezinfectarea mâinilor cu soluții pe bază de alcool;
● Evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile murdare. Acest lucru este important deoarece nu se știe exact cât timp noul tip de coronavirus supraviețuiește în afara organismului uman și deci dacă ne putem infecta prin contact direct cu suprafețe contaminate (clanțe, mese etc.);
● Tușitul și strănutatul în brațul flexat sau folosirea unui șervețel pentru a acoperi gura și nasul, aruncarea imediată a șervețelului și spălatul pe mâini;
● Evitarea contactului cu persoane care au febră și care prezintă tuse;
● Prezentarea imediată la spital și divulgarea istoricului de călătorii recente în caz de dificultăți respiratorii, febră și tuse.

Deocamdată nu este foarte clar cât de repede se poate răspândi acest nou coronavirus, însă specialiștii recomandă ca orice persoană care crede că a fost expusă în urma contactului cu cineva infectat, să își monitorizeze starea de sănătate timp de 14 zile.

Reamintim în acest context că gătirea completă a cărnii și a ouălor este de asemenea foarte importantă, făcând parte din recomandările generale ale OMS pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu coronaviruși.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru coronaviruși și nu avem încă un vaccin împotriva acestor agenți patogeni. Ce se poate trata sunt simptomele, cel mai adesea cu medicamente pentru febră, durere și decongestionante.

Subliniem faptul că antibioticele nu acţionează asupra virușilor, acestea fiind create pentru a distruge bacterii. Totuși, în cazul în care un coronavirus provoacă o infecție bacteriană secundară, medicii pot prescrie antibiotice.

Cum au fost controlate precedentele două epidemii cu coronaviruși periculoși, SARS și MERS? Cu măsuri de sănătate publică la nivel individual și colectiv ca cele enumerate mai sus: spălat pe mâini, măști medicale, izolare etc. Nu sunt soluții high-tech, însă ele sunt de bază și funcționează.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

De ce antibioticele nu pot trata infecțiile virale?