Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică provocată de înmulțirea anormală a celulelor de la nivelul pielii. Nu se cunosc pe deplin cauzele acestei boli care se poate manifesta sub diverse forme clinice. Există câteva metode de tratament pentru psoriazis, dar și o serie de remedii naturale.

Psoriazisul este o boală cronică și inflamatorie a pielii creată de o supraproducție a celulelor de la nivelul pielii, multiplicare ce creează o mulțime de celule moarte sub forma unor plăgi tegumentare îngroșate. Psoriazisul este un tip de eczemă de lungă durată, dar mai răspândit și încăpățânat. Nu este contagios.

Pentru că există mai multe tipuri de psoriazis, și remediile pe bază de plante și dietă sunt multiple și diferite pentru fiecare.

Psoriazisul în plăci, numit și psoriazis vulgar, este cea mai comună formă de psoriazis, reprezentând peste 90% din cazuri. Se manifestă prin pete roșii, inflamate și solzoase (pe suprastructură). Plăcile se găsesc mai ales în zona genunchilor, a coatelor, a spatelui inferior și a scalpului.

Cauzele apariției psoriazisului nu sunt cunoscute, însă au fost asociați factori declanșatori precum șocul emoțional, traumatismele psihice, chimice sau biologice. De asemenea, în literatura de specialitate mai sunt menționate și infecțiile cu un streptococ, o funcție hepatică deficitară, dieta bogată în grăsimi saturate, inflamațiile sau digerarea defectuoasă a proteinelor. Dintre alimentele care ar putea agrava situația și care ar putea provoca o inflamație mai mare se specifică: cofeina, alcoolul, zahărul, făina albă, îndulcitorii artificiali, vinul roșu și grăsimile saturate și trans.

Ca și în cazul multor probleme ale pielii, unguentele cu corticosteroizi sunt abordarea principală în medicina alopată, însă efectele secundare, mai ales atunci când unguentul se aplică pe o suprafață mare, nu sunt neglijabile.

Unguent de sunătoare pentru psoriazisul în plăci

Un studiu publicat în Jurnalul Australian de Dermatologie (2012 mai; 53 (2): 131-5) oferă indicii asupra efectului unguentului de sunătoare asupra pacienților cu psoriazis în plăci. Unguentul a fost aplicat pe o singură parte a corpului – pentru a compara efectele sale cu un unguent placebo – de două ori pe zi, pentru o perioadă de patru săptămâni. Efectele au fost măsurate prin scorul PASI (Psoriazis Area Severity Index). Acest scor este utilizat pentru a evalua leziunile (eritem, descuamare), suprafețele afectate, precum și întinderea fiecărei leziuni.

Scorul PASI a fost redus semnificativ acolo unde a fost aplicat unguentul. Următorii factori au fost și ei reduși:
● Eritem
● Descuamare
● Grosimea plăcii

Ce plante folosim?

Luând în calcul factorii declanșatori, una dintre primele recomandări este de a îngriji ficatul. Pentru aceasta, cele mai bune plante sunt cele amare, sub formă de infuzie și concentrat lichid, luate înainte de mese, pentru a îmbunătăți digestia și a reduce inflamația. Plantele amare stimulează organismul pentru a produce mai multă bilă și pentru a digera grăsimile în mod corespunzător.

O altă recomandare este de a susține rinichii în procesul de eliminare și de a calma sistemul nervos. Sistemul nervos trebuie susținut deoarece stresul și anxietatea favorizează și măresc crizele.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

Remedii naturale pentru eczemă: Ce plante folosim?