Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, 9 iulie 2018, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

„În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi, citată de Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă, Laura Codruţa Kovesi a declarat că decretul de revocare emis de președinte lasă un mare semn de întrebare:

„Mandatul meu încetează începând de astăzi. Am fost procuror-şef al DNA timp de cinci ani şi tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi care va putea fi studiat pe siteul instituţiei noastre. În ceea ce priveşte procedura de revocare a procurorului şef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ. Am dovedit în faţa Secţiei pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiţiei în propunere, o parte din ele sunt nereale, o parte din ele sunt neîntemeiate. Decretul de revocare emis de preşedintele României lasă un mare semn de întrebare. Va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei?”, a declarat Kovesi, potrivit Epoch Times România.

Fosta șefă a DNA a subliniat că sistemul judiciar trece printr-un moment dificil.

„Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil, toţi ştim asta, căci am văzut cu toţii ce mai rămâne din legile penale, am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament, am făcut şi noi observaţii, şi ICCJ, şi CSM, şi nu în ultimul rând şi parchetul de pe lângă Înalta Curte. Este de bun-simţ să observăm că voinţa politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă ci pentru blocarea anchetelor şi blocarea justiţiei. Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică, ne interzice legea. Pledoaria noastră în acest moment este pentru justiţie stabilă, pentru legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independenţa procurorilor este o valoarea incoruptibilă. DNA este o instituţie matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări. Aşa că, dragi colegi, nu abandonaţi! Continuaţi să vă faceţi treaba şi nu abandonaţi. Le mulţumesc tuturor celor ce ne-au susţinut în activitate, le mulţumesc tuturor celor din sistemul judiciar, partenerilor instituţionali din România dar şi din străinătate. În final aş avea un mesaj pentru cetăţenii din România şi pentru societatea din România: Corupţia poate fi învinsă, nu abandonaţi”, a încheiat Kovesi.

În același timp, imediat după ce președintele Iohannis a semnat decretul vizând revocarea Codruţei Kovesi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunțat demararea procesului de selecţie a unui nou procuror şef al DNA.

„Ministerul Justiţiei organizează în perioada 09 – 30.07.2018, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul ministerului.

Până la numirea unui nou procuror şef, interimar la conducerea DNA este procurorul Anca Jurma, consilier al Laurei Codruta Kovesi. Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, informează News.ro.