Vaccinul experimental împotriva COVID-19 dezvoltat de cercetători de la Universitatea Oxford (Marea Britanie) în colaborare cu compania farmaceutică AstraZeneca, o multinațională britanico-suedeză, este sigur şi produce un răspuns imunitar, conform rezultatelor primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi, informează Agerpres citând Reuters.

Vaccinul, denumit AZD1222, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi, precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T. Aceste rezultate au fost publicate în jurnalul medical The Lancet.

CITIȚI ȘI: Cum poate fi întărit sistemul imunitar?

Cercetătorii au precizat că vaccinul a provocat efecte secundare minore mai frecvente în grupul de voluntari vaccinaţi, faţă de grupul de control, însă o parte dintre aceste efecte secundare pot fi reduse luând acetaminofen.

Potrivit coordonatorului acestui studiu, profesorul emerit Andrew Pollard de la Universitatea Oxford, „este nevoie de mai multe studii pentru a putea confirma dacă vaccinul protejează eficient împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât de mult se va menţine această protecţie”.

Rezultatele de la Oxford-AstraZeneca, alături de cele ale unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA), se numără printre cele mai avansate în cursa pentru obţinerea unui vaccin anticovid.

CITIȚI ȘI: 17 vaccinuri potențiale pentru COVID-19 se află în faza de testare pe oameni

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie.

CITIȚI ȘI:

De ce ia mult timp producerea unui vaccin?
De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață