De multe ori, acumularea de kilograme nu pare a avea o explicație logică: renunțăm la dulciuri, mâncăm mai multe fructe și legume, facem sport însă excesul de greutate nu dispare. Acest lucru s-ar putea datora lipsei de somn. Din ce în ce mai multe studii indică faptul că somnul perturbat sau insuficient ne dă peste cap metabolismul şi ne predispune la obezitate.

Știați că oamenii mor mai repede dacă sunt privați de somn decât de mâncare? Somnul este esențial pentru buna funcționare și longevitatea organismului nostru. Fără un somn adecvat, organismul devine vulnerabil: sistemul imunitar se șubrezește, riscul apariției de boli cardiace crește, la fel ca și rezistența la insulină, iar activitatea cerebrală se încetinește. Nu în ultimul rând, lipsa cronică de somn face ca hormonii care reglează apetitul să o ia razna iar metabolismul să încetinească, modificări care afectează sănătatea și duc și la îngrășare.

LEGĂTURA DINTRE SOMN ȘI DIETĂ: MÂNCATUL ÎN EXCES
Legătura dintre somn și dietă este una cât se poate de simplă: privarea organismului de somn afectează funcționarea normală a metabolismului; astfel, rata arderilor metabolice va fi redusă, rezultând creșterea în greutate. Procesul exact prin care abilitatea de a scădea în greutate este influențată de lipsa somnului este corelat cu „hormonii de noapte”. În acest proces, baza o reprezintă doi hormoni: grelina și leptina.

Grelina este hormonul responsabil de senzația de foame. Grelina atenționează organismul că are nevoie de hrană, iar în situația în care organismul este obosit, acest hormon se găsește în cantități crescute față de normal.

Leptina este hormonul responsabil de senzația de sațietate. Leptina dictează organismului să încheie procesul de hrănire, iar pe fondul lipsei de somn, cantitatea acestui hormon scade. Așadar, lipsa somnului alterează producţia de hormoni regulatori ai apetitului, crescând cantitatea de grelină, hormonul asociat senzaţiei de foame, şi diminuând concentraţia de leptină, hormonul asociat senzaţiei de saţietate.

CITIȚI ȘI: Hormonii și mecanismele îngrășatului și slăbitului

LEGĂTURA DINTRE SOMN ȘI DIETĂ: ALEGERI ALIMENTARE NESĂNĂTOASE
Privarea de somn are o influenţă negativă nu doar asupra dorinței de a mânca mai mult, ci şi asupra alegerilor alimentare pe care le facem. Aceasta deoarece, potrivit unui studiu întreprins la Universitatea Uppsala din Suedia și publicat în 2013 în revista Obesity, somnul insuficient ne face să consumăm alimente grase şi dulci, mai bogate în calorii. Aportul caloric în cazul unui somn insuficient ar consta într-un plus de 300-900 de calorii faţă de aportul zilnic caloric corespunzând persoanelor care dorm suficient.

Faptul că după o noapte lipsită de somn suntem mult mai predispuși să optăm pentru o categorie nesănătoasă de alimente decât pentru una sănătoasă a fost confirmat și de un studiu realizat de către o echipă de cercetători de la UC Berkely. Cu ajutorul rezonanței magnetice funcționale, sau fMRI (procedură ce măsoară activitatea cerebrală detectând modificările de flux sanguin), oamenii de știință au examinat regiunile creierului responsabile pentru alegerile alimentare. Aceștia au observat că zona creierului responsabilă de decizii complexe a devenit mai ineficientă în cazul privării de somn, în timp ce structurile primare ale creierului care controlează motivația și dorințele au devenit mai eficiente. Acest lucru s-a tradus prin faptul că subiecții lipsiți de somn au optat pentru junk food în detrimentul hranei sănătoase.

Așadar, o reducere a activității cerebrale, combinată cu creșterea dorințelor, explică de ce oamenii care dorm mai puțin au mai multe șanse să devină supraponderali sau chiar obezi.

CITIȚI ȘI: Interzicerea grăsimilor trans artificiale, în vigoare în Canada din 17 septembrie 2018

CÂT AR TREBUI SĂ DORMIM?
În medie, un adult are nevoie de 7.5 ore de somn de calitate pe noapte; o jumătate de oră în plus nu va ajuta la scăderea în greutate, însă un program de somn redus cu 30 de minute va avea cu siguranță consecințe negative asupra siluetei.

Faptul că dormim nu este întotdeauna suficient; important este cum dormim. Unele persoane, deși dorm 7-8 ore, nu au parte de un somn de calitate, ca urmare a unor dureri sau diferite tulburări de somn. Efectul acestui somn perturbat este același ca în cazul unui somn insuficient, de doar 4 ore pe noapte.

CITIȚI ȘI: Genele care reglează visele

În această situație, îmbunătățirea igienei somnului este esențială. Câteva sfaturi practice: evitați mesele copioase înainte de culcare și alimentele care vă pot provoca tulburări digestive – în mod sigur nu puteți dormi cu arsuri, crampe și senzația de balonare; nu beți cafea (sau băuturi cofeinizate) cu cel puțin șase ore înainte de culcare; nu faceți exerciții fizice aproape de ora culcării pentru că acestea cresc temperatura corpului făcând somnul mai dificil; încercați să vă treziți în fiecare dimineață la aceeași oră.

În situațiile în care – deși programul de somn este suficient – imediat după trezire apare senzația de oboseală iar aceasta persistă pe tot parcursul zilei, nu întârziați să consultați medicul.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.