Dureroasă, cauzată de un virus herpetic și, potrivit experților, o boală ce afectează aproape un canadian din trei pe parcursul vieții. Este vorba de zona zoster sau herpes zoster.

ACELAȘI VIRUS CA LA VARICELĂ
Zona zoster este o infecție virală, cauzată de virusul varicela-zona zoster – un tip de virus herpetic, același care ne îmbolnăvește de varicelă (vărsat de vânt). Zona zoster este de fapt o reactivare a acestui virus. După ce varicela trece, virusul rămâne inactiv în rădăcinile nervoase. În unele cazuri, la numite persoane, el se trezește și se manifestă sub formă de zona zoster.

CUM ARATĂ ȘI CUM SE MANIFESTĂ
Zona zoster se manifestă printr-o erupție dureroasă (bășici roșii și umflate), sub forma unei benzi ce se întinde pe o singură parte a corpului. Apare de obicei pe piept sau pe spate și câteodată pe față, în jurul unui ochi. Este posibil să apară mai multe benzi de erupție pe corp.

În prima fază, simptomele pot fi asemănătoare cu cele de gripă, mai puțin febră. Ele sunt adesea însoțite de durere sau senzația de arsură în zona unde apare erupția. Semnul clar de zona zoster este însă erupția în sine, sub formă de bandă, care provoacă multă durere. Explicația: virusul merge de-a lungul unui nerv în zona cutanată pe care acesta o deservește sub formă de bandă.

Cea mai frecventă complicație este durerea prelungită – nevralgia postherpetică – acompaniată de sensibilitate extremă la atingere, care în unele cazuri poate dura chiar ani de zile. Impactul asupra calității vieții poate fi deci substanțial.

MODALITĂȚI DE TRANSMITERE
Expunerea la zona zoster nu cauzează boala, însă dacă o persoană nu a avut varicelă și e expusă la zona zoster ea poate face varicelă. Virusul se transmite prin contact cu lichidul din veziculele erupției. Acestea sunt active până când formează coajă, în general între 7 și 10 zile de când își fac apariția. Majoritatea persoanelor care au avut zona zoster nu vor mai face boala, dar există și persoane la care aceasta reapare. Important de reținut: virusul poate fi foarte nociv pentru făt, așa că mare atenție în jurul femeilor gravide sau a celor care încearcă să rămână însărcinate dacă aveți zona zoster.

Dacă o persoană a avut în trecut varicelă, virusul rămâne la nivelul rădăcinilor nervoase, în stare latentă. Virusul se poate reactiva la cei cu o imunitate scăzută și poate duce la apariția afecțiunii zona zoster.

30% DINTRE ADULȚI SE CONFRUNTĂ CU ACEASTĂ BOALĂ
Potrivit unui studiu publicat în 2011 (Epidemiology of varicella zoster virus infection in Canada and the United Kingdom) aproape unul din trei canadieni dezvoltă această infecție pe parcursul vieții. Acest procentaj este susținut și de datele de la Centers for Disease and Control Prevention (CDC) din SUA, prin care se estimează că 30% dintre adulți se confruntă cu zona zoster în timpul vieții.

ORICINE SE POATE ÎMBOLNĂVI
Odată ce o persoană a avut varicelă, chiar și o formă ușoară, poate face zona zoster. Oricine se poate îmbolnăvi, adulți sau copii, bărbați sau femei. Dar, în vreme ce boala afectează în aceeași măsură femeile și bărbații, incidența în cazul adulților este mult mai mare decât în cazul copiilor.

Există studii care sugerează că o majoritate covârșitoare din populația planetei, 90%, ar fi purtătoare a virusului varicela zoster. De ce acesta se reactivează la unele persoane iar la altele nu, rămâne un mister. Este clar că vârsta este un important factor de risc – cu cât o persoană este mai bătrână, cu atât e mai susceptibilă de a avea această boală, astfel că jumătate din cei peste 85 de ani fac zona zoster. La adulții mai tineri virusul se poate reactiva datorită unor factori ce scad imunitatea: stres intens, boli cronice, anumite medicamente sau chiar o alimentație deficitară.

NUMĂRUL CAZURILOR ESTE ÎN CREȘTERE
Atât cercetătorii canadieni cât și cei americani au observat o creștere constantă a numărului de cazuri de zona zoster la adulți, inclusiv în rândul celor tineri, de 20-30-40 de ani. A fost avansată ipoteza că fenomenul ar putea fi cauzat de introducerea vaccinului împotriva varicelei, în sensul că acesta s-a dovedit foarte eficace și, reducând numărul de îmbolnăviri, a diminuat și expunerea la acest virus a celor care au avut varicelă înainte de introducerea vaccinului – exact cei de 20, 30 sau 40 de ani. Se presupune că răspunsul lor imunitar la virusul varicelei scade în timp, rezultând într-un număr sporit de cazuri de zona zoster peste ani.

Dar, deși există studii care afirmă că expunerea regulată la virusul varicelei ajută la menținerea imunității, CDC afirmă că această explicație este puțin probabilă, studii mai recente arătând că îmbolnăvirile de zona zoster erau în creștere înainte ca vaccinul împotriva varicelei să fie utilizat pe scară largă în Canada și SUA (sfârșitul anilor 90-începutul anilor 2001) și că după acest moment cazurile nu au crescut în mod dramatic. Un amplu studiu desfășurat în Alberta (Secular trends in the epidemiology of shingles in Alberta, 2007) a ajuns la aceeași concluzie.

TRATAMENT
Tratamentul pentru zona zoster depinde de stadiul bolii. El este cel mai eficace dacă este aplicat în primele 24, maxim 48 de ore, scurtând cu mai mult de jumătate durata și severitatea bolii. Este însă foarte important de știut că, la fel ca în cazul varicelei, nu există un tratament care să o vindece, medicamentele antivirale și cele pentru dureri care se prescriu în mod obișnuit având rolul de a trata simptomele și de a preveni complicațiile. Mierea, uleiurile, pasta de dinți și alte asemenea leacuri băbești sunt nu numai inutile, ci și contraindicate, căci sporesc riscul de infecție bacteriană.

Există în acest moment pe piața canadiană două vaccinuri pentru zona zoster, Zostavax și Shingrix. Ambele sunt nu pentru a preveni zona zoster, ci pentru a preveni nevralgia postherpetică. Ele sunt destinate populației adulte de peste 50 de ani

Datorită faptului că zona zoster este considerată o boală a celor în vârstă, adulții mai tineri nu știu să îi recunoască simptomele, motiv pentru care nu beneficiază de tratament din vreme. De cele mai multe ori aceștia cred că au o gripă sau că au făcut o întindere musculară atunci când încep să apară durerile. De aceea este foarte important să se cunoască faptul că și adulții tineri pot face zona zoster și de aceea se și discută posibilitatea ca cele două vaccinuri existente în prezent să fie disponibile și pentru aceștia.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, șef la Clinique Réseau Diamant.