O mamă însoțită de un copil minor se pregătește să vină în Canada având un permis de muncă temporar. Fiind cetățeni români și având pașapoarte românești, cei doi nu au nevoie de viză, dar trebuie să obțină eTA (Electronic Travel Authorization). Are nevoie copilul de documente speciale pentru a călători, ținând cont de faptul că va fi însoțit numai de mama sa, tatăl rămânând în țară?

Aceasta este o întrebare frecventă. Potrivit legii canadiene, persoanele care au mai puțin de 18 ani sunt considerate minore și, în principiu, trebuie să respecte aceleași reguli ca orice alt vizitator. Minorii care intră în Canada însoțiți de adulți care nu sunt părinții sau tutorii lor legali, pot fi supuși unor verificări suplimentare. Aceasta de deoarece agenții serviciilor de frontieră trebuie să determine dacă un copil are nevoie de protecție, dacă este vorba de minori dați dispăruți sau care au fugit. Ca să fie lămurită situația copilului și relația între copil și adultul care îl însoțește, agenții de frontieră pot pune întrebări amănunțite. 

În situația unui minor care vine aici ca vizitator și călătorește cu unul dintre părinți, părintele însoțitor trebuie să prezinte la intrarea în Canada următoarele: pașaportul copilului, o copie a actului de naștere și o scrisoare de autorizare (în franceză sau engleză sau, dacă este în altă limbă, o traducere autorizată), semnată de părintele care nu îi însoțește. Această scrisoare trebuie să indice: adresa și numărul de telefon ale părintelui ce nu însoțește copilul, precum și o copie a pașaportului sau a documentului de identitate, cu semnătura acestuia.

Dacă părinții sunt separați sau divorțați și au o custodie partajată, părintele care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra lui o copie după decizia de divorț și după cea prin care se stabilește garda copilului. Este de asemenea recomandat să aibă și o scrisoare prin care celălalt părinte își dă consimțământul pentru călătoria copilului în afara țării. De obicei, aceste scrisori trebuie să fie detaliate, indicând traseul și durata călătoriei (precizând ziua plecării și data întoarcerii).

În cazul în care părinții sunt separați sau divorțați și doar unul dintre ei are custodia exclusivă a copilului, respectivul părinte va avea nevoie la intrarea în Canada de o copie a deciziei de divorț și a ordonanței de gardă.

Dacă unul dintre părinți este decedat, cel care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra sa o copie a certificatului de deces.

Se poate întâmpla ca un copil minor să călătorească însoțit de o altă persoană decât mama, tatăl sau tutorul legal. În această situație, adultul trebuie să fie în posesia unei scrisori de autorizare semnată de ambii părinți sau de tutorii legali ai copilului. Scrisoarea trebuie să menționeze adresa părinților, numerele lor de telefon și să fie însoțită de copii ale pașapoartelor sau a documentelor lor de identitate (pagina cu semnătura).

S-ar putea ca agenții serviciilor de frontieră să nu ceară aceste documente în momentul verificării la sosire. Autoritățile canadiene recomandă însă călătorilor să le aibă pregătite în cazul unui control mai detaliat. Există posibilitatea ca un minor să nu fie admis în Canada dacă agentul nu este convins că părinții sau tutorii săi legali și-au dat acordul pentru călătorie.

Aceleași recomandări sunt valabile și pentru copiii minori canadieni: ei trebuie să aibă asupra lor o scrisoare de autorizare dacă vor călători singuri, acompaniați de un singur părinte sau tutor, prieteni sau rude. Această autorizație simplifică procedurile de intrare sau ieșire din alte țări, precum și revenirea în Canada.

Pentru detalii sau în cazul unor situații mai complexe este bine să consultați un specialist care vă poate călăuzi în alegerea judicioasă a unei soluții, mai ales când e vorba de o gardă partajată ce include condiții speciale în privința vacanțelor și a călătoriilor în străinătate. 

CITIȚI ȘI:

Despre statutul de rezident permanent în Canada și cartea de rezident permanent
Prelungirea statutului de rezident temporar: Unde și cum se trimite cererea pentru programele de rezidență temporară