Cetățenii din 14 țări, printre care și Canada, vor putea voiaja în Uniunea Europeană începând de la 1 iulie. SUA nu face parte din această listă.

Lista vizitatorilor admiși în UE și în Spațiul Schengen include cetățenii din Canada, Algeria, Australia, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.

Sunt favorizați vizitatorii din țări a căror situație epidemiologică este similară cu cea a Uniunii Europene, unde pandemia a dat înapoi considerabil. Rata noilor cazuri de COVID-19 nu trebuie să depășească 16 la 100.000 de locuitori (media în UE) în ultimele 14 zile.

Alte criterii includ: prezența unei tendințe de stabilizare sau scădere a noilor cazuri, precum și măsuri viguroase puse în aplicare de țara terță pentru combaterea pandemiei, ca de exemplu testarea pe scară largă.

China este de asemenea inclusă în această listă, cu condiția să permită intrarea pe teritoriul său a vizitatorilor din Uniunea Europeană, aceasta fiind limitată la ora actuală. Există însă voci care pun la îndoială fiabilitatea datelor privind infecțiile cu COVID-19 în China.

Lista urmează să fie actualizată la fiecare două săptămâni. Nu fac parte din ea în momentul de față țări precum Brazilia, Rusia, India, Turcia, Israel și Statele Unite, țara cea mai afectată de pandemie cu peste 126.000 de decese și 2,6 milioane de cazuri.

Reamintim că toate călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană au fost interzise începând cu jumătatea lunii martie pentru a combate răspândirea pandemiei. Deși a părăsit UE la 31 ianuarie, Marea Britanie nu a fost afectată de aceste restricții.

De menționat că această listă este o recomandare, ea neavând vreo obligativitatea legală de respectare. Țările membre sunt suverane asupra controlului frontierelor lor. Ea a fost întocmită dintr-o nevoie de coordonare ținând cont de libertatea de circulație din Spațiul Schengen, unde restricțiile implementate în lupta împotriva pandemiei au fost treptat ridicate, și din dorința de a relansa, prin promovarea turismului, economia europeană lovită de criză.

CITIȚI ȘI:

Interdicția de intrare în Canada a fost prelungită până la 31 iulie