Între 2 și 30 septembrie, Galeria Lenoir din Vieux Montréal va găzdui o expoziție de pictură ce reunește opt artiști plastici montrealezi, printre care se află și trei pictorițe de origine română: Doina Falcon, Eva Halus și Tatiana Șragăr.

Expoziția nu are o temă anume, însă majoritatea lucrărilor prezentate vor fi abstracte sau semi-abstracte. Prin arta abstractă artistul poate sintetiza și cuprinde mai bine esențialul mesajului pe care îl transmite și poate că nu este întâmplător faptul că în această perioadă de pandemie expoziția prezentată de Galeria Lenoir minimalizează redarea subiectelor ca atare, optând pentru lucrări ce intră „înăuntrul materiei”, o fragmentează, îi exacerbează culorile și fac privitorul să simtă mai bine poezia formelor și culorilor sau a energiei lor.

Expozanții constituie un grup ad-hoc, reuniți prin tematica abstractă. Fiecare artist va participa cu tablouri recente ce poartă amprenta ultimelor lor căutări.

Doina Falcon va expune șapte tablouri, dintre care două mai mari (36”x24”): Les lumières des arbres, (ulei pe pânză) și L’Ange (acrilic pe pânză). În primul tablou copacilor li se atribuie un suflet, „o lumină interioară vizibilă numai celor ce vor cu adevărat să-i cunoască și să-i înțeleagă”, așa cum însăși artista ne spune. În celălalt tablou, îngerul este zugrăvit ca o apariție fugară, luminoasă, cu capul ușor întors spre lumea noastră zbuciumată.

Doina Falcon – „Les lumières des arbres”, ulei pe pânză, 36”x24”.

Celelalte cinci tablouri semnate de Doina Falcon, cu dimensiuni de 16”x16”, înfățișează reprezentări artistice ale unor formațiuni geologice, roci secționate, ce încântă privirea prin formă și culoare.

Eva Halus, membră a galeriei Lenoir, va prezenta șase tablouri ce ilustrează explorările sale pe marginea uneia și aceleiași teme: Natura. Abordările sunt însă diferite. Printre cele șase lucrări menționăm două acuarele (14”x17”), realizate în primăvara acestui an: Summer splash, în care artista captează proiecția unui jet de apă între flori, și The emerging of a new leaf, în care aceasta surprinde forța pe care trebuie să o aibă un mugure ca să înfrunzească.  

Eva Halus – „The emerging of a new leaf”, acuarelă, 14”x17”.

Celelalte lucrări ale Evei Halus sunt colaje cu hârtie japoneză. Două dintre ele datează din 2018 și au fost incluse ca ilustrații în volumul său de poezii Mirages et réalité, apărut la editura L’Essor du Livre. În ele, pornind de la valul lui Hokusai, artista creează două peisaje complet diferite, ambele compuse însă după principiul Yin și Yang, Feminin și Masculin.

Eva Halus – „Ascension”, colaj cu hârtie japoneză, 8”x12”.

În Noah’s Ark (8”x12”), un colaj semi-abstract sau semi-figurativ, vedem un urs polar care trece de pe o banchiză pe alta, peisajul fiind delimitat de o puzderie de animale diverse, în hârtie aurie, câte unul din fiecare. Colajul face o trimitere la situația precară în care se regăsesc multe specii de animale din cauza schimbărilor climaterice care se accelerează. În final, în Ascension, este redat zborul unui cârd de cocori, care trec de „mai multe ceruri”, din ce în ce mai sus.

Tatiana Șragăr s-a alăturat artiștilor expozanți cu cinci lucrări în ulei pe pânză tip galerie, dintre care menționăm Lupins (18”x 24”). Tabloul înfățișează florile naționale ale Insulei Prințului Edward, puțin cunoscute dar care odată văzute, rămân în inima și amintirea tuturor.

Tatiana Șragăr – „Lupins”, ulei pe pânză, 18”x24”.

Ceilalți pictori care expun sunt: Adrien Lacoste (membru al galeriei), Manon Talbot (membră a galeriei), Théo Golb, Sandra Rittore (membră a galeriei) și Mathieu Dauphinais. Cu excepția Sandrei Rittore care pictează mai ales portrete de femei, într-un stil naiv, foarte metaforic, idealizând femeia și comparând-o neîncetat cu Gaia, luna sau ploaia, ceilalți artiști menționați tatonează de mult timp stilul abstract pur și, vizitând expoziția, sigur veți avea câteva revelații de ordin pur artistic și estetic.

Galeria Lenoir este situată la 240 rue St-Jacques, H2Y 1L9, foarte aproape de Piața Place d’Armes, clădirea Băncii de comerț imperiale a Canadei și stația de metrou Square Victoria. Expoziția se poate vizita de miercuri până vineri între orele 14:00-17:00, sâmbăta între 14:00 și 16:30 și cu programare înainte de ora 14:00, în cursul săptămâni. Proprietara galeriei, Christine Lenoir, pariziană de origine și integrată de la începutul anilor 2000 în viața culturală a Montrealului, cunoscătoare a artei contemporane și susținătoare a artiștilor de talent, colaborează, pe lângă Eva Halus, Doina Falcon și Tatiana Șragăr, și cu o altă pictoriță de origine română: Magdalena Mateescu (Maggie Romanovici), membră la rândul ei a Galeriei Lenoir.

Vă invităm să explorați mai multe din lucrările celor trei pictorițe la www.doina.ca,  fineartamerica.com/profiles/evahalus și respectiv fineartamerica.com/profiles/tatiana-sragar, cu mențiunea că dacă doriți să achiziționați vreuna din lucrări, trebuie să contactați direct artistele.

CITIȚI ȘI:

Arta în vremea pandemiei: Unde și ce expun câteva din artistele de origine română din Montreal